Чудо: Български политици плащат глоба, която техни колеги са изработили

28683
Чудо: Български политици плащат глоба, която техни колеги са изработили
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

По инициатива на ГЕРБ, общинските съветници в София се организират да събират пари, за да платят глобата от 13 000 лева, наложена от Върховния административен съд (ВАС) на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Причината – Здравков не иска да даде одобрение на подробен устройствен план (ПУП) за застрояване на градинка в столичния квартал "Стрелбище".

Коментар на редактора

Съдът защити НИКМИ и остави оградата им около имот за небостъргач, за който още не се допуска дело за незаконна заменка

Върховният административен съд (ВАС) окончателно застана на страната на строителната фирма НИКМИ и позволи издигнатата от компанията ог...

Новината събра доста медиен интерес, тъй като глобата е голяма. Но темата всъщност отразява българската действителност по един много трогателен начин, особено ако не си вътре, в историята.

А каква е историята? Проста е – голям строителен предприемач (като за България) на име Милчо Благоев и неговата фирма НИКМИ искат да си построят един голям небостъргач. Така де, не може голям предприемач, пък малък ... небостъргач. И какво по-хубаво място от това да бъде забучен небостъргач точно до метрото. Ама това метро, което сега още се строи – че цените на имотите там тепърва ще са златна мина!

Е да, но на жителите в квартала хич не им се ще небостъргач. Защото с небостъргача идват куп екстри – липса на въздух, затруднен трафик, образуване на нерви. Въобще – симптомите на болест, която вече много живущи в София познават отлично. Не на последно място там, където Милчо иска да гради висок, голям и мощен имотен социализъм, има подпочвени води. А като вдигнеш нещо с основа, за която трябва да копаеш 150-200 метра, логичният въпрос е дали водата, която ще иска да се настани в изкопа, ще повлияе на основите на околните сгради – тези, малките и дребните, по 7-8, не по 44 етажа.

При тази картинка, главният архитект реши да не одобрява ПУП-а, с който ще се даде шанс на съвременния строител на бъдещето да почне да прави проект. Тук вече идва Върховният административен съд (ВАС). И противно на това, което Милчо Благоев жално-жално реди пред бореца за журналистическа свобода Сашо Диков, всъщност той и фирмата му не печелят по всеки иск в съда, но печелят един, много важен – през 2016 година, за позволение ПУП-ът на НИКМИ да мине. Печелят, след като ВАС в цели две други дела не позволява на друг човек да опита да прави същото, което Милчо Благоев иска да прави в градинката. При това в другите две дела участват съдии (вече покойният Джузепе Роджери и съдия Любомира Мотова), които след това решават и по делото на НИКМИ – чудно как така са си сменили толкова бързо мнението ... Не вярвате – ето, ЧЕТЕТЕ!

На Фандъкова не ѝ хареса идеята граждани да раздадат правосъдие срещу строителна фирма (ВИДЕО)

Минискандал се заформи в Столичния общински съвет между общинския съветник на БСП Николай Николов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. ...

Като прибавим към трилъра и факта, че вече за втори път прокуратурата иска от съда да гледа дело, защото смята, че на Благоев незаконно е позволено да придобие имота, а делото всъщност е срещу решение на Столичния общински съвет от 2006 година, подписано от кмета по това време Бойко Борисов, нещата стават съвсем в мутро-боков стил - защото съдът не ще дело! И 12 години по-късно Столичният общински съвет събира пари, за да плати глобата на архитект, който не иска да допусне безумно застрояване на имот, за който никой на ул. "Московска" не смее да гъкне по какъв начин е харизан в "едни други времена, ама не съвсем други". Въобще – в тази приказка Бай Ганьо през Бай Ганьо се прескачат и "добри" почти няма, един главен архитект и някой и друг общински съветник. А греховете на Бащицата ги плащат ... Обобщението, мили деца, читатели, потребители и всякакъв друг биологичен вид, е – няКОЙ е дал на някого, но сега го е страх да му вземе, защото чадърът против изгаряне е широко разпънат. Или както каза вчера (24 април) Бойко Борисов – летим с малкия самолет! То така е за комай всичко ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com