Cybathalon 2016 – Олимпийски игри за киборги

5739

Всички знаем, че Олимпийските игри са съревнование между най-силните, здрави и талантливи спортисти от всички краища на планетата. Параолимпийските игри са създадени за хора с физически или интелектуални увреждания, занимаващи се със спорт. Но какво представляват Кибер олимпийските игри?

Това са Олимпийски игри, създадени специално за хора, притежаващи и използващи различни кибернетични приспособления, позволяващи им по един или друг начин да използват липсващата или повредена част от своето тяло.

Идеята за провеждането на такива игри, наречени Cybathalon, принадлежи на Швейцарския федерален технологически институт в Цюрих и швейцарския Национален център по роботехнически изследвания. Според плановете на швейцарските специалисти, първото издание на игрите трябва да се състои през 2016 г.

Robonaut ще бъде космически медик

Както на Земята, така и в космическото пространство хората се разболяват – това е обичаен процес, за справяне с който сме свикнал...

В рамките на игрите се планира да бъдат проведени съревнование в няколко дисциплини. Ето ги и киберспортовете, в които ще се състезават хората-киборги.

"Powered Arm Prosthetics"

Състезание за хора с ампутирани ръце, които използват кибернетични протези. Участниците ще демонстрират майсторството си при владеенето на протезите. Те ще трябва да извършват сложни движения с кибернетичната ръка и да демонстрират извършването на различни фини действия.

"Brain-Computer Interface Race"

Състезание за хора, използващи различни устройства, служещи като интерфейс между мозъка и компютър. С тяхна помощ състезателите ще участват във виртуална надпревара с автомобили, управлявайки своята кола само чрез мисъл. Това ще става в рамките на специализирана компютърна игра.

Нанороботи ще унищожават злокачествените клетки в човешкия организъм

Сериозно постижение в управлението на нанороботи в човешката клетка отбелязаха група учени от държавния университет в Пенсилвания. Спец...

"Functional Electrical Stimulation Bike Race"

Велосипедно състезание, участие в което ще вземат хора с пълно или частично увреждане на функциите на гръбначния мозък. С помощта на специализирани устройства за електрическа стимулация на нервната или мускулна тъкан те ще могат да извършват движения, необходими за карането на велосипед. Състезанието ще се провежда с помощта на специализирани триколесни велосипеди.

"Powered Leg Prosthetics Race"

В тази надпревара участие ще вземат атлети, които имат ампутирани долни крайници, заменени с кибернетични протези. Както и при другите състезания, победител ще стане този, който пръв пресече финалната черта.

"Powered Exoskeleton Race"

След 30 години роботите ще се отдадат на секс

Сексът между роботи може да стане реалност само след 30 години. Тогава киборгите ще се отдадат на секс, за да могат да еволюират и да с...

В това състезание ще участват хора с пълно или частично увреждане на гръбначния мозък. С помощта на кибернетични костюми, екзоскелети, те ще трябва да преодолеят определено разстояние на специално подготвено за целта трасе.

"Powered Wheelchair Race"

Тук ще участват хора с различни видове недееспособност. Например – частично или напълно парализирани хора. С помощта на роботизирани инвалидни колички те ще трябва да преминат през сложен маршрут, където ще се натъкнат на различни препятствия.

Окончателният списък може да бъде разширен или променен по всяко време, уточняват организаторите.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com