Дебатът за печатните медии - дебат за катафалката на мъртвец

8339
Дебатът за печатните медии - дебат за катафалката на мъртвец

Това, че според "Репортери без граници" сме на едно от последните места по свобода на словото в печата е предвидимо. Но и няма нужда от излишни жаления. Защото на никой не му пука за печатните медии.

Дебатът за тях е просто дебат за катафалката на мъртвец. Печатните медии загиват една по една. Тече едно доизживяване, едно последно ухажване на пенсионерите, последно подшушване на лъжи, последна консумация на третата възраст. Някакви последни опити да се монетизират тъпи статии, едни и същи кръстословици и хартиена програма за телевизията. Застарящата демография даде шанса за обирането на последната шепа трохи на една дълга и разгулна маса, която започна през 90-те, създаде цяла порода хора, наричаща себе си "вестникари" и закономерно ще ги изпрати в историята. Те са, разбира се, огромни виновници, може би на едно ниво с политиците, за всички неразбории на прехода. Българският печат, с много малки изключения, бе напълно корумпиран, посредствен и бездарен. Правеше се от хора, чиято представа за силата на езика се изразяваше със задоволството да открият два синонима на всяка дума и високата съобразителност да заменят в статия думата "бира" с "пенливата течност". Правеше се от хора, чието отношение към властта може да се изчерпа с една рубрика, правилно наречена от известната й авторка "По пантофи" - някаква домакинска, кухненска журналистика, която прави баници и с все още блажни пръсти преминава към свирки. В печатните медии имаше както главни редактори, които натрупаха абсурдни богатства с десетилетия угодничество, така и журналисти, които изживяваха близостта с властта като някаква дълбинна еротика, в която обстоятелството, че си задал въпрос на Бойко Борисов и си поял-поял кюфтета в парламента те прави човек, интегриран в естаблишмънта.

Любимият навик на печатните медии бе на две страници да разкажат за хобито на депутат, а после да го цоцат за пари като дойде време за избори. Милиони, милиони мозъчни клетки са умрели завинаги от подобни статии. Това, че нямаха свобода на словото бе последният им проблем: те нямаха въобще слово. Имаха инвентар от бързо изчерпаеми клишета, едно по цял ден въртяно кубче на Рубик, което накрая застиваше в еднообразни статии, които като да не бяха писани от човек, а от зле програмирана машина. Каква свобода на словото? На тях въобще словото им беше враг. Никой от тях всъщност не обичаше да пише. Кариера на журналист в печатните медии се измерваше с диапазона на повратливост и влажността на езика при лизането на задници. Не е нужно човек да е еколог, за да прозре ужаса, че са изсечени толкова много гори, за да се произведе хартия за толкова много глупости.  

Само след 10 години няма да е останала нито една печатна медия. Това трябва да е повод за празник. Хвърляйте смело буците пръст върху падащия в трапа ковчег. Някои неща трябва да умрат. Няма нищо по-закономерно. 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com