Дискриминация е да даваш стипендии само на роми!

10047
Дискриминация е да даваш стипендии само на роми!
Снимка: Getty Images/Guliver

"В момента равен старт няма. Едно дете, което расте в къща с книги, дете, на което и двамата му родители говорят български език и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, да се заинтересуват и ще искат то да се представя по-добре, не е равно на едно дете, което няма всички тези условия. То има тежката задача да наваксва през цялото време. Когато стигне IX и X клас, това е истински успех и неговият успех "добър" (бел. ред. - т.е. поне 3.50) не е равен на успеха на дете, което е расло при много по-добри условия". Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева, защитавайки проект, според който за ромски деца, завършили средно образование, ще вземат стипендии.

Коментар на редактора

АЕЦ "Белене"-то на Бай Х*й

Прокуратурата официално обвини двама бивши директори на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян, заради неизгодна сделка, свързана ...

Дебелоочието на българската политическа класа и конкретно на Кунева всеки път достига нови висини. Не било значи едно и също да имаш или да нямаш родители - така е. Само че всяко ромско дете ли няма родители? Само ромите ли са лоши родители? И как точно изчислиха от МОН, че оценка 3.50 като имаш лоши родители/нямаш родители е равно на оценка 5.50 като имаш добри родители?

Истината е, че за интегрирането на ромското малцинство в България трябва да се вземат мерки, но не и когато те противоречат на основния закон на държавата т.е. Конституцията (чл. 6, ал. 2). Абсолютно ограничение е едни деца да вземат стипендия за по-нисък успех от други - по етнически признак. Ако Кунева и компания искаха да няма дискриминация, можеха да стартират проект, който дава стипендии на деца без родители или на деца, чиито родители не се грижат за тях - по обективни критерии, като например доклади на социалните служби. Тогава цветът на кожата не се брои, а и със сигурност огромната част от ромските деца биха попаднали в него. Защо не беше направен проектът по този начин? И да не се оправдава г-жа образователният министър, че 60% от парите давал международен фонд - 40% идват от нашия джоб! Ако стипендиите изцяло се покриваха от чужд фонд, как да е - но не е така.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com