Дойде времето на усилната Facebook политика

6008
Дойде времето на усилната Facebook политика
Снимка: БГНЕС

Да се даде възможност на съда да налага нередуцирани наказания по отношение на непълнолетни лица за тежки престъпления. Така депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който има реномето на експерт в сектор "Сигурност", обясни как управляващите смятат да се борят с престъпления като убийството на Андреа в Галиче.

Ако слушате Манев, който повтаря по-образно премиера по темата, сигурно ще одобрите. Разумно е рецидивисти, независимо дали пълнолетни или непълнолетни, да бъдат наказвани по-тежко. Само че отново отиваме към политика, която се затяга постфактум – т.е. след последствията!

В Галиче искат промяна на Наказателния кодекс заради убийството на Андреа

12 години затвор максимално – това е наказанието, което може да понесе 17-годишният Аксел за убийството на връстницата му Андреа....

Къде е превенцията обаче? Къде ни социалната и образователна политика? Къде са тези служби, които да се намесят преди рецидивистът да се превърне в такъв? Къде е законодателството, което ги улеснява, което създава условия да се развиват и да си вършат работата по-добре? Е как къде е – във Facebook. Там громим джендъри, соросоиди, рубладжии, норвежци – всичко, което не ни хареса. А дори нашите политици се научиха, че могат да черпят популизъм точно от там – и да лавират в лабиринта на общественото недоволство дотолкова, че да не катастрофират фатално.

Дълбоки реформи, които променят установения ред на нещата, не са приоритет на нашето управление. Например – реформата на ВиК сектора изисква изрязване на неработещите структури и намирането на кадри, които да работят. Една от последниците - изхвърляне на улицата на некадърните и съответно създаване на безработица. Колкото и да са некадърни тези изхвърлените, те са гласоподаватели – и техният глас тежи колкото на всеки кадърен на избори, а са много по-лесно манипулируеми и много по-лесно им се осъществява натиск, за да гласуват "правилно". А за всеки политик, който иска да векува в политиката и в управлението, това е смърт. Затова гасим пожара чак като лумне силно и не мислим изобщо да работим да няма пожари и да няма предпоставки за пожари.

Колко ще намалеят тежките престъпления новият законопроект? Някаква прогноза на база статистика и математика например? Защото едва ли ГЕРБ първи са се сетили за такава мярка, а със сигурност има и други случаи, са натрупана статистическа история на последствия. Та ще има ли такава оценка – уж от 2016 година трябва да има оценка на въздействието? Може и да има, ако от Facebook изкочи нещо. И за финал – ще има ли например след 5 години какво е станало при новия законопроект? Да не се окаже само, че убийствата и изнасилванията не са намалели толкова, колкото им се иска на хората! Както им се иска всичко да се случва без те да носят никаква отговорност - за това да бъдат граждани, а не просто живеещи в тази държава. Защото и без статистика е повече от ясно - растящите без грижа деца няма да могат да прочетат в Наказателния кодекс от какво трябва да бъдат респектирани!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com