Доживяхме - цензура по БНТ, свързана със загинали на пътя

17771
Доживяхме - цензура по БНТ, свързана със загинали на пътя
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Неделя, 9 декември, 20:45 часа. Гледам БНТ в очакване на поредния епизод на предаването за разследваща журналистика "Открито", което е дело на Валя Ахчиева. Анонсът на предаването е впечатляващ – той подсказва, че ще видим неподозирана дори за България наглост. Лично Ахчиева пита в промото на предаването дали държавната институция "Автомобилна администрация" е безпомощна, след като казва на прокурор от Върховната административна прокуратура, че не може да изпълнява разпорежданията му по случай с автобусен превозвач, отказал да предостави данните от тахографите на своите автобуси.

20:46 часа. Предаване не се излъчва. Вместо това тръгва филмът "Експресна схема". Минути по-късно от официалния сайт на БНТ изчезва и анонсът на епизода на "Открито". Какво става – да не би БНТ да ги е сполетяла експресна авария? Да им се е скъсала лентата, счупил дискът, спрели са им тока в апаратната, хакери са ги връхлетели и изхакали? Звъня на редакционните телефони – на предаването, на БНТ, никой не вдига. Вдигна само обмудсманът на БНТ (да бе, имало и такъв пост в тази телевизия) Иван Такев. Не знам какво става, утре по обяд ще имаме оперативка, обадете се тогава, казва той.

Май не е авария. Или поне не битова авария. Мирише на политическа авария. На тая авария, на която ѝ казват "цензура". Но нали по душа съм оптимист, решавам да не бързам с изводите. Ще изчакам да мине първата половина на 10 декември, да се чуя пак с г-н Такев. Ще опитам да се свържа и с програмния директор на БНТ г-н Кошлуков. Може пък и Валя Ахчиева да каже какво е станало. Ще поразпитам - може да има обяснение извън пустата цензура.

Запуши ли БНТ устата на Валя Ахчиева по тема с автобусна катастрофа с жертви?

"За втори път Върховна административна прокуратура (ВАП) установи бездействие на длъжностни лица от Автомобилна администрация спрямо ед...

Вторник, 11 декември. Вече пиша текст в стил "каквото станало, станало". При втория ни разговор г-н Такев казва, че ще има позиция на БНТ. Кога, питам аз. До няколко часа, предполага той. Станаха вече няколко часа, сигурно ще станат и няколко хиляди милиарда часа – цитат по шефа на "Компютърни престъпления" на ГДБОП Явор Колев, който пред Нова телевизия каза, че в световен мащаб щетите от хакерски атаки при онлайн плащания са "хиляда милиарда долара". Г-н Кошлуков, иначе толкова активен във Facebook, не си поглежда съобщенията – говори си с Фори Светулката дали още Държавна сигурност е виновна на България. Себе си за вина не поглежда - не е патриотично. Г-жа Ахчиева пък се оказа вече зад граница, май щяла да се върне чак след Нова година – в момента разбираемо не иска да коментира. Може би ще каже нещо след време, може би няма.

И ми става мъчно, тъжно. За свободата да знаем, за свободата да не допускаме да се случват лоши неща, за свободата на словото. От сто и някое си място отиде на сто по сто по сто и някое си място. Направо там, където отидоха 10 души след автобусната катастрофа при Вакарел, за която също трябваше да стане дума в проваленото предаване. И за превозвача – за "Юнион Ивкони". Защото негов беше рейсът, който се преобърна след удар с лек автомобил при Вакарел – по първоначална информация. По крайна информация какво е станало, не знам – следствие и прокуратура не са си дали досега труда да се разшумят. Знам само, че в последния ден на септември тази година в "Открито" беше подробно разказано как "Автомобилна администрация" действа с "Юнион Ивкони" - пише наказателни актове за нарушения, после не ги връчва, а прокуратурата е уведомена, че има написани актове и препоръчва отнемане на лиценза на "Юнион Ивкони", но "Автомобилна администрация" се оправдава, че не връчила актовете на превозвача, защото той не искал да дойде до офиса на пустата бивша ДАИ да си ги вземе. Яко по български!

Сега сигурно, във втората серия на случая, щеше да стане още по-яко. Не стана обаче. Както и България никога няма да стане!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com