ДС е жива - и продължава да дърпа конците

14405
ДС е жива - и продължава да дърпа конците
Снимка: БГНЕС

Всеки го знае, но въпреки това трябва да се припомня ежеминутно: хора от структурите на бившата ДС продължават да дърпат конците в България. И са особено активни в периоди като сегашния. Ето мненията на двама експерти:

С приключване на регистрацията за участие в предсрочните избори на 26 март, Комисията по досиетата по закон е задължена да направи своята проверка на кандидат-депутатите. Очакванията са, че и този път в депутатските листи ще присъстват имената на немалко бивши сътрудници на комунистическите тайни служби. Според журналиста Христо Христов, разследващ престъпленията на комунизма, ДС определено ще си има своя „парламентарна група“ и в следващото Народно събрание - сред обявените досега водачи на листи на БСП най-малко четирима са свързани с тоталитарните служби, при ДПС става дума за двама или трима души, а един от лидерите на т.нар. “Патриоти“ е агент на Шесто управление на ДС. Подобни „специалисти” има и в служебния кабинет на президента Радев, а двама лидери на Общобългарския комитет „Васил Левски“, които са осветени агенти на комунистическите тайни служби, се оказаха основните организатори на последното отбелязване на годишнината от обесването на Левски.

ДС и статуквото

На този фон мнозина се запитаха дали не ставаме свидетели на някакво предизборно активизиране на хората от ДС. Според бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев, въпросните фигури никога не са преставали да бъдат активни. „Но сега вече са станали твърде нагли”, казва Андреев и посочва, че след като са изградили олигархично-мафиотския модел, наричан „статукво“, днес тези хора се занимават основно с източване на европейски средства. „Кръговете на лицата от този вид „бизнес“ са два”, пояснява Андреев: „Единият кръг е съставен от корпоративните мрежи на бившите тоталитарни служби, а другият включва фирмите, свързани с руски капитали. През последните години тези фирми придобиха изключително голямо значение и с тяхна помощ Русия се опитва да превземе крепостта отвътре - чрез корумпиране на политическия и бизнес елит. Пример за това е агент „Паскал“ или „Бобев“, който оглавява Общобългарския комитет „Васил Левски“ и чието име навремето беше свързвано със схемата „петрол срещу храни“, експлоатирана съвместно с иракския диктатор Саддам Хюсеин“, посочва бившият шеф на Комисията по досиетата.

"Реставрация на миналото"

„Естествено, че всички тези фигури изобщо даже не са нови лица", казва на свой ред проф. Евелина Келбечева, преподавателка по история в Американския университет. Според нея БСП продължава да използва стария си изпитан метод, като вкарва в изборните листи свои „сигурни“ хора - тоест, хора, минали през школата на Държавна сигурност. „А това означава, че ставаме свидетели на много силна реставрация на миналото”, добавя проф. Келбечева и предупреждава, че лъжата отново е в настъпление: „Пропагандата на БСП е изградена от флагрантни лъжи, съчетани със засилваща се арогантност. Голямата и първа публична лъжа на Нинова, че номинацията на президента Радев не е била съгласувана с Русия, беше опровергана не от друг, а от самия шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия - генерала разузнавач Решетников. Лъжите на Тома Томов за баща му също бяха аргументирано опровергани от разследващия журналист Христо Христов. Виждаме как сред хората, които се представят като уж „новото лице" на тази партия, няма никаква самооценка, да не говорим за катарзис“, констатира проф. Келбечева.

Депутатите не одобриха закриването на Комисията по досиетата

Народното събрание не подкрепи на първо четене законопроект на левицата за закриване на Комисията по досиетата. С 28 гласа "за" , 83 "п...

Въпреки всичко това обаче темата за ДС и за ролята ѝ в съвременна България предизвиква все по-малко интерес. Може би поради дистанцията във времето или пък заради традиционната неприязън на много от медиите да се занимават с тази тематика. Но за да бъде осъществена декомунизацията, истината за комунистическото минало на България трябва да бъде разказана докрай - само така може да бъде променена ценностната система на избирателите, смята Методи Андреев: „Парадоксалното е, че днес, 27 години след промените, хората разсъждават много по-комунистически и социалистически, отколкото в началото на прехода. Просто политиците не ни позволиха да променим тази ценностна система“, казва Андреев.

"БКП никога не е била българска партия"

Проф. Келбечева припомня на свой ред строго секретното писмо на Живков, изпратено през 1969 до шефа на КГБ Андропов, в което се казва: „Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз”. „Това прави нещата много ясни, да не говорим за стратегията по сливането на България със СССР, продължила цели десет години - от 60-те до 70-те години на миналия век. И забележете: нещата са започнали именно със сливането на секретните служби. Всичко това говори за едно неспирно национално предателство, започнало още с болшевизирането на партията преди сто години. С други думи: БКП никога не е била българска партия, а просто клон на болшевишката партия в Русия. Не, това не са български политици, те не служат на България. И тъкмо затова младите българи трябва да са наясно какво представляват тези хора, на кого служат и чии интереси прокарват в България“, заключава проф. Келбечева.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com