Двуличник ли е Слави Трифонов с мажоритарното гласуване?

16221
Двуличник ли е Слави Трифонов с мажоритарното гласуване?
Снимка: ПП "Няма такава държава"

"Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега?

Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? (...) Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката". Това написа председателят на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов като част от по-дълга публикация във Фейсбук (ВИЖТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК) във втория ден от работата на 45-тото Народно събрание.

Ако някой се е съмнявал дали сменяме едни популисти с други, да не се съмнява. Да, за Слави Трифонов и партията му говоря. Защото ГЕРБ не прави нищо повече с предложението си за въвеждане на мажоритарна система от това, което направи Трифонов с (не знам каква думичка да използвам за определение) референдума си.

Накратко – Слави Трифонов сам призна, че с предложения от него и неговите сценаристи начин на мажоритарно гласуване ще спечели ГЕРБ. Има го НА ВИДЕО, пред Actualno.com! Хората на Слави Трифонов нарисуваха карта как да става новото райониране, в която имаше български територии, които не са включени в нито един район! Това е или неграмотно, или престъпно – да си изберат кое от "Има такъв народ". При предложения от Трифонов и сценаристите му модел за мажоритарно гласуване от референдума, ГЕРБ щеше да вземе 171 места в новия парламент – това е конституционно мнозинство, с 11 депутати отгоре! Който не вярва, може да види сметката и начинът на пресмятане ТУК!

"Лидерът на "Има такъв народ" е болен от "Няма такъв вирус", но ще взема заплата за депутат от "Няма такава държава". Има и такива хора" – това е коментар от Фейсбук. Всеки сам да си направи сметката – ако може. Съмнявам се колко могат, защото ако можехме да правим сметки, нямаше да има такива хора в парламента! И съм убеден, че ако "Има такъв народ" беше на мястото на ГЕРБ, от раз щеше да сложи като приоритет прокарването на тази избирателна система! Но сега Слави Трифонов и хората му чакат "един сигурен, спокоен и уверен парламент", за да се случи прокарването на системата.

Само едно въпросче още – един сигурен, спокоен и уверен парламент ще ли е парламент, в който "Има такъв народ" е първа политическа сила?

п.п. Между другото председателят на парламента Ива Митева е депутат от "Има такъв народ" и докторант на проф. Емилия Друмчева, секретар по правните въпроси на президента Румен Радев. Нека г-жа Митева каже като експерт до какво ще доведе мажоритарното гласуване с едномандатни избирателни райони в два тура! Само че от това, което виждам като внесено в парламента предложение за изменения в Изборния кодекс, връзката с президента Румен Радев става много явна - той да назначава ЦИК! Да заменим един генерал с друг генерал никога не е било нещо, което подкрепям!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com