Една година коронавирус в България – най-големият мит е, че мерките не работят

9431
Една година коронавирус в България – най-големият мит е, че мерките не работят
Снимка: БГНЕС

На 8 март, 2020 година официално беше открит първият случай на COVID-19 в България. Оттогава преживяхме две вълни на заразата, като втората – през миналата есен, беше най-силната засега, но надигащата се трета в момента може да се окаже още по-лоша.

През това време обществото се раздели на две – такива, които внимават и се мъчат да спазват мерките срещу заразата и такива, които не просто отричат мерките, но и болестта. Причината, разбира се, е това, че COVID-19 все пак не е ебола. Но не е и грип – категорично.

Точно това движение на опасността "по средата" роди и най-големият мит за болестта в България, а именно – мерките не действат. Вижте в чужбина в какъв локдаун са, същото като при нас – любима реплика на Бойко Борисов. И фактически управленски отказ от това да се борим по-успешно с болестта. А поредният пример е отпреди часове - имало разписани мерки при определени числа, само че директорът на РЗИ-София не казва какви са тези числа!

Защо мерките не работят? Защото не се спазват! Категорично ясно е, че COVID-19 е респираторен вирус. Категорично ясно е, че заразяването се случва, когато вече заразен човек говори, киха, кашля и отделя частици слюнка и сополи, в които има вирус. Като го вдиша здрав човек, той се заразява! Зависи, разбира се, от индивидуалния организъм, от силата на имунната система, от това какво точно количество вирус си поел. Но когато много хора са заедно особено в затворено помещение, където няма добро проветрение и не може въздухът да се обменя бързо, за да не се задържат капчици и аерозоли с вирус, то те "се надишват с вирус".

Всеки с капка акъл може да се сети къде има повече събиране на хора през по-студените месеци, а и не само – училища, на работа, особено в по-тесни офиси и помещения, големи търговски площи, заведения, дори вкъщи – като се събират по-големи семейства или приятели си ходят все на гости. Много ясно, че като се събираме, увеличаваме риска да има някой заразен и той да зарази други. Но много масово за това изобщо не се замисляме – а и не искаме, защото не искаме да си нарушаваме ритъма на живот, уврежда и "бизнеса" (като се натръшкат обаче работещите за по 14 дни карантина минимум, много добре върви въпросния бизнес, мда - а като вземе някой по-сериозно да го кара и недай Боже да почине ...). Пък и аз съм млад, ще го изкарам ...

С други думи, просто е - ограничаваш контактите и не се събирате с много хора едновременно, намаляваш възможността да се заразиш. Като го правят повече хора, заразата намалява.

Това е положението – такива сме хората. Затова и ще има още много смърт от тази болест – безотказен природен механизъм, когато някой биологичен вид твърде много излезе извън чергата си.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com