Ел Батман и барселонската къща с кокошите крака

26887
Ел Батман и барселонската къща с кокошите крака
Снимка: БГНЕС

Къща с крака - такава засега върви да се окаже онази къща от Барселона за премиера Бойко Борисов. И понеже самият Борисов видя дългата ръка на Изток и "съседа по месторабота", то нека и ние погледнем в един по-метафоричен стил на станалото - стил "приказна мистерия, звезди и хороскопи", та да разбере и по-голямата част от целокупното българско население за какво иде реч.

В славянския приказен фолклор като цяло, но и в руския в частност, къщата на Баба Яга има кокоши крака. Тя стои обикновено като някакво препятствие, бариера - на границата, която трябва да прекоси героят. И алюзията е със света на мъртвите - къщата има крака, за да може да се обърне с единствения си вход към идващия "гостенин", а Баба Яга все лежи в нея и все ѝ е тясно - сравнението с ковчег се набива жестоко на очи.

Безспорно Баба Яга в приказния фолклор е считана от мнозина изследователи за образ, съчетаващ множество божества от славянската митология. И е образ, който вплита в себе си генетичната памет на изпитание - от тези изпитания, които определят как ще се развие животът ти. Простичко казано - дали ще докажеш, че от теб става нещо или ще умреш - не толкова физически, а душевно и обществено.

Вече две десетилетия Бойко Борисов успява да оцелява и да се доказва в българската политическа среда - истински политически супергерой. Трети мандат е премиер - да, нито един от мандатите досега не беше завършен, но въпреки това след падането на комунизма Борисов е най-дълго управлявалият България. И резултатът от това е далеч от безспорен. 

За толкова години в България не бяха извършени редица неизбежни структурни реформи. В правосъдието, макар да се стигна до препоръка Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне, още си говорим къде е мястото на прокуратурата - защото то все още изглежда по-силно дори от това на съда, който уж трябва да е крайният арбитър и гарант на демокрацията. Образованието и здравеопазването - другите два фундаментални стълба на едно общество и на силната държава, копаят постоянно нови дъна. Отдавна вече не предизвикват никакво учудване регулярните резултати от тестовете за функционална грамотност на PISA - вече въпросът е дали младите могат изобщо да четат, а не дали разбират какво четат. Когато обаче не разбираш, то няма как да можеш. Щом не можеш ... И това е заради системата - сам министърът на образованието Красимир Вълчев директно си го призна, припомнете си в този материал! За здравето и постоянно растящата сметка на държавно-частната симбиоза от търгашество примерите си изплуват постоянно - кеф ще е поредната затрита болница, кеф ще е кои лекарства как се продават, а сметката все расте, без да има чувствително по-добър резултат!

След като категорично най-важните системи на държавността не работят както трябва, тогава каква е оценката на управлението? Идва време за отговор - "героят" да влезе в къщата с кокошите крака и да му бъде представена сметката. Нашият герой, обаче, не гори от желание - затова и на къщата в Барселона в момента и растат краката. Дали ще станат достатъчно големи и силни, за да догонят централния ни политически нападател (тежък таран) е рано да се каже, но е сигурно едно - каталунската полиция и каталунската прокуратура не са като в България. Там за данъци и укриването им, за пране на пари, разследванията са жестоки, а присъдите са сурови. В Испания не се поколебаха да свалят мантията на инфанта Кристина, та ще се церемонят с чужденци ли? Кристина отърва затвора, но не и публичния срам и "разжалването" от кралските привилегии, а мъжът ѝ отиде в затвора за 5 години и 10 месеца - Върховният съд намали присъдата му от по-долната инстанция с 5 месеца! И присъдата е за финансови измами!

За манекенката в Барселона вероятно няма да бъде открита топлата вода що се отнася до правосъдни похвати, едва ли ще се разминат и тези, които засега се афишират като отговорни за къщата, като Александър Чаушев, и казват, че няма проблеми. И ако си изправен пред перспективата да влизаш в затвора, обикновено ставаш много отворен към сътрудничество - рядкост са тези, които са готови да операт целия пешкир. Така че със сигурност ни предстоят интересни времена и събития, които няма да останат скрити. Дали те ща са фатални за Борисов - няма как да се каже отсега, но усещането, че постепенно препятствията пред него се множат и става все по-трудно да се оправя и оправдава, се засилва!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com