Евробезумието ваксинационен паспорт

11047
Евробезумието ваксинационен паспорт
Снимка: iStock

Ваксинационен паспорт (сертификат) заради коронавируса. Тази идея постоянно си пробива път на ниво ЕС. И предвид постоянния натиск, малко вероятно е да не се случи нещо.

Въпросът обаче е какво точно ще е това нещо?! Защото реализацията на идеята може да я провали тотално. При сегашното положение на нещата съм убеден, че провалът ще е грандиозен.

На първо място – ще може ли въвеждането на този паспорт да отговаря на принципите на правото, че нормите обхващат всички равнопоставено? По-просто казано - всички ли ще са равни пред закона? Например – достъпът до ваксини. Аз искам да се ваксинирам, но в държавата, в която живея, дори не са почнали да ваксинират или все още не ме ваксинират, защото съм по-назад, в по-неприоритетна група в съответния план. Тогава откъде-накъде ще ми искат паспорт? Или може би трябва да взема да се заразя и да се надявам да преболедувам, че да пътувам след това свободно?

На второ място – ваксините всъщност предпазват ли срещу това да не заразиш друг човек? Т.е., ако си ваксиниран, ти можеш да се разболееш, макар шансът да е многократно по-малък (ефикасност на ваксината). Но ако все пак изтеглиш късата клечка, макар да си ваксиниран, ти можеш ли да заразиш друг? Досега много информация в тази насока няма, но отговорът е, че можеш - въпрос на изчисление на вероятности на база проучвания, които тепърва ще се правят. При това положение за каква епидемична защита за обществото говорим, че да има паспорт?!

Трето – преболедувалите как ще им оценяваме имунитета? Коя е единната научно призната граница за необходимо количество антитела така, че да може да се измери ефективен хуморален имунитет? А клетъчният имунитет как ще го мерим и пишем в паспорта?

Четвърто - какво ще правим с между 3 и 5% хора, които заради генетични характеристики никога няма да се заразят с COVID-19? Те защо да бъдат принудени да се ваксинират или да дават пари за PCR тестове, ако искат да пътуват?

Пето - какво ще се случи с хората, които не изграждат имунитет срещу коронавируса, независимо преболедували или ваксинирани? Такива със сигурност има – те не са равнопоставени спрямо другите хора, ще трябва ли да дават постоянно пари за PCR тестове, ако искат да пътуват в ЕС, само защото са генетично различни?

Шесто (което направо си е първо) - а децата? Коя е ваксината за тях - няма такава под 18 години в ЕС! Или децата вирусът не ги хваща - ами не, боледуват и те, заразяват и те, обаче за тях ваксина още няма и до 3 месеца силно се съмнявам да има! Колко вече шумотевица се вдигна за училища и детски градини като двигател на заразата? А може би политическите лидери, които най-силно натискат за ваксинационен паспорт (по-долу съм ги изброил), си мислят, че хората ще тръгнат на море без децата си?

Нещо ме съмнява силно, ама много силно, че евробюрократите и като цяло политиците ще успеят адекватно да отговорят на всеки от тези въпроси така, че да има предвидимост. Ако политиците бяха адекватни, на първо място нямаше да има коронавирус. Така че възможностите са две – забатачване и в крайна сметка пандемията да бъде овладяна преди да се стигне до решение или нещо с по-несправедлив уклон. Натискът за второто е особено силен от правителствата на Гърция (водено от Кириакос Мицотакис от "Нова демокрация"), Испания (на социалиста Педро Санчес) и на Австрия (начело е националистът Себастиан Курц). Да видим - все още в Европа има институции като Европейския съд, като Европейския съд по правата на човека ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com