Facebook: Перла в коронавируса

15153
Facebook: Перла в коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Преди всичко препоръчваме на читателите да прочетат този текст, който касае митовете и фактите за коронавируса. След като се информират от него, може да продължим с друго. 

Каквито и да са опасностите от коронавируса, тук ще обърнем внимание на друга, която не е свързана пряко със здравето и медицинската грижа. И тази опасност е в това, че коронавирусът попадна в друга среда, съвременна - на свръхинформацията. Тази свръхинформация се дължи в голяма степен на това, че социалните мрежи форсираха алгоритмично всички достижения на ХХ-ти век и преди него. Сред тях, разбира се, форсираха и медиите - заради способността на новинарското съдържание да генерира огромен трафик, който да бъде насищан с онлайн реклами, която пък да носи приходи - впрочем основните, които всеки колос от света на Big Tech, има. Преди десетилетия френския философ Бодрияр вече бе забелязал как медиите могат да създават т.нар. "хиперреалност" - подбирането на определени елементи от реалността, натрупването на материали за тях, които постепенно изкривяват самата реалност и започват да осъществяват надмощие над нея. Но ако казаното от Бодрият бе съвсем вярно, то то е умножено на квадрат, когато добавиш социалните мрежи.  

В момента за пръв път виждаме как алхимията между медийна информация и бихевиористични ИТ алгоритми, навинтени да изпомпват докрай всеки Trending Topic, действат по отношение на вирус. Никак не изглежда безопасно. От това може да произтекат ефекти на доминото, чиито следствия са непредвидими. Не е ясно доколко вирусът е застрашителен - това могат да кажат само медицински лица и нека слушаме единствено тях. Но припомням, че медиите, дори сами по себе си обиграни в производството на паника, от поне пет години действат на стероидите на социалните мрежи: последното нещо, от което се нуждаеха. 

Това може да произвежда страховити мутанти, които да действат на принципа на снежната топка. В последните години сме виждали много различни Snowball ефекти в публичната сфера - да кажем експлодиращия интерес към Грета Тунберг. Но засега изглеждаха донякъде безобидни или поне ефектът от тях рядко създаваше масова паника. Бяхме приели и че единствената опасност за социалните мрежи е ако в тях навлязат фалшиви новини - и след "Кембридж Аналитика" това бе в голяма степен ограничено.

Но какво ако навлязат все пак истински новини, които да са свързани със сферата на страха? Дали те трябват да бъдат редуцирани? Посягане на свободата на словото ли е да става нещо подобно? Или пък тъкмо обратното - рискът от свръхинформация е не по-малък? Как да се претегли необходимостта от информация и необходимостта от избягване на масова паника? Всеки, разболял се от стандартен грип и с малко по-високи нива на хипохондрия би могъл да заподозре коронавирус - до какво би довело това?

За ставащото в момента сме донякъде неподготвени - никой не е изпробвал как би функционирала опасността от световна пандемия (ако я има), върху която се стоварва мощта на медиите и света на Big Tech, който отдавна оптимизира първите твърде добре, за да изпомва необходимите трафици. Затова, макар да представляваме медиите и да информираме с изключително старание за достоверност, съветваме публиката да се съмнява - не във верността на информацията, а в това, че дори и вярна, тя може да има неподозирани въздействия. За пръв път настървената и обсесивна консумация на медии е нещо непрепоръчително, а трябва да се осъществява внимателно и със здрав разум. Дали сме изложени на опасност от пандемия все още не е ясно, но също толкова голяма е опасността от панпаника. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com