ГЕРБ се подиграва на "Промяната": Присмял се хърбел не точно на щърбел

28901
ГЕРБ се подиграва на "Промяната": Присмял се хърбел не точно на щърбел
Снимка: БГНЕС

21 януари, 2022 година. Датата ще остане в историята на парламента. И не с хубаво - за пръв път стана така, че да не бъде довършен вече започнат парламентарен контрол.

Каква беше причината? Недалновидността и неопитността на управляващите. В дневния ред те включиха три допълнителни точки, включително изслушване на вицепремиера Корнелия Нинова за състоянието на язовирите в страната. Отделно в дневния ред беше и церемонията по полагане на клетва на Румен Радев за втори мандат, както и много сериозна точка като удължаването на действието на Бюджет 2021 до края на март, 2022 година. А като прибавим и двете точки, касаещи КЕВР - изменения в Закона за енергетиката за намаляването на състава на комисията и процедурни правила за правене на предложения за нови членове, нещата съвсем станаха дебели. Да не говорим, че и при въпроса с КЕВР се стигна до безумие - още преди да влязат в сила новите законови правила за редуциран състав спрямо сегашния, ще бъдат номинирани кандидати за председател и членове и отива натам те да бъдат избрани по стария закон!

Без парламентарния контрол, само за ден се събраха 12 точки - толкова обикновено има за цяла седмица! В резултат опозицията, в лицето най-вече не ГЕРБ, използва всички възможни процедурни хватки и така проточи заседанието, че парламентарният контрол почна чак в 20:30 часа! И то с изричното условие, че още в началото на деня беше гласувано да му бъдат отделени 3 часа, а докато течеше, беше изслушана и Нинова за язовирите, което беше сметнато като отделно време!

Какво стана накрая - оказа се, че няма достатъчно министри, които да отговарят на въпроси, след като по програма трябваше да са 11. Асен Василев и Стефан Янев уведомиха писмено, че имат "неотложни служебни ангажименти". Бойко Рашков, също писмено, каза, че има здравословен проблем. И понеже за 3 часа нямаше как да бъдат изслушани 11 министри предвид броя на въпросите към тях, правосъдният министър Надежда Йорданова изобщо не беше останала да чака, а ѝ дойде ред. И в крайна сметка правилникът на парламента беше нарушен - заседанието беше прекратено без да са изтекли предвидените за парламентарния контрол 3 часа.

Всичко това даде повод особено на ГЕРБ и "Възраждане" да поставят въпроса каква е тази промяна - нали парламентът е най-важен в концепцията на новите управляващи. "Унижение" беше доста често ползвана думичка и с право. Но какво е всъщност това право?

Парламентарният гаф на управляващите, водени от "Продължаваме промяната", е исторически. Само че не бива да се забравя и кой има най-малко право да го натяква - точно ГЕРБ. За толкова години управление, особено в последния мандат, Бойко Борисов колко точно пъти отиде на парламентарен контрол? Колко точно пъти депутат от неговата партия би могъл да му потърси сметка за каквото и да е с въпрос от пленарната трибуна? Нали помним - в развитите демокрации депутат значи повече от министър, дори премиер! Със сигурност сътвореното от сегашните управляващи е постижение също за историята и то не в добрия смисъл на думата. Така че от крокодилски сълзи сега няма нужда!

Ясно е обаче, че този гаф на "Продължаваме промяната" е втори сериозен след онзи с приетото предложение на ГЕРБ за мораториум върху цената на тока. Всъщност там си пролича най-добре крокодилската природа на партията на Борисов, а и на ДПС - мораториумът можеше да свърши в Конституционния съд, но не стана така. И не стана само защото на сегашната опозиция им е политически изгодно да е така, въпреки че обществено-икономически е провал! Веднъж стомна за вода, втори път - няма място за трета такава грешка. Защото това руши увереността, че нещата се променят така, че парламентът да е най-важен, плуралистичната демокрация да е най-важна, а не Вожда! Много лош сигнал и трябва да има поправка.

Колкото и зле институционално обаче да се получи, все още далеч по-зле са неща като Апартаментгейт, като "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", като прясната сага с АМ "Хемус" и ей такива. Все неща, където темата е за престъпление, а не административно нарушение! Все неща, за които прокуратурата нищо не намери (дотук)! Неща, които не може да забравим. Които не трябва да забравяме!

А "Промяната" да се спре навреме - защото като се мъчиш да направиш повече, отколкото ти е по силите, накрая ще дойде провал и то грандиозен! В петък вечер, колкото и да е важно, но извън някакъв екстремен кризисен случай, особен обществен ефект да се работи няма!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com