ГешеФтура

14491
ГешеФтура
Снимка: БГНЕС

От сутринта си мисля каква е разликата между лъжата и изопачаването. Май че беше следната – лъжата е пълната неистина, а изопачаването е създаването на лъжа, като за основа се ползва истина – при чистата лъжа не е необходимо.

Тези мисли ми се въртят в главата, откакто си причиних ужаса да изслушам половинчасовото интервю по БНТ на единствения (и неповторим) кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Който е слушал и гледал, със сигурност ме разбира. Който не е – да слуша и да гледа. А през това време аз ще взема да направя един бърз преглед на процеса „изопачаване“, понякога дори с надлежно посочени цитати на г-н Гешев – в кавички.

1. "Вижте, това дали има един или повече кандидати не изключва по никакъв начин дали ще има състезание. Доколкото виждам и г-жа Кьовеши е единствен кандидат (за ръководител на бъдещата европейска прокуратура) – никой не казва, че няма да има състезание". Ми не, не е единствен кандидат г-жа Кьовеши. И французин има, и германец. Даже имената им се знаят в България – не от много хора, но все пак. Казват се Жан-Франсоа Бонер и Андрес Ритер. Имената на конкурентите на Гешев също се знаят – ниКОЙ плюс ниКОЙ!

2. "Е, вижте, за всеки, който през последните 3 години образувахме дела, задържахме, вкарахме в ареста, лица, които бяха осъдени. На първо място това е политическият кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращ около подсъдмия Прокопиев". Интересно кой точно олигарх около Прокопиев е окончателно осъден, че не си спомням ...

3. "Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си на самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи - дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си". Реплика за обвинения в хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, за която се разбра преди седмица. На мен ми звучи "виновен до доказване на противното".

4. "Неслучайно, тези от тази фирма, хората – собствениците и представителят на тази фирма, не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри и за разкриптиране. Ако не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не я предоставяш тази информация? Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. А вътре има информация за нерегламентиран достъп върху 106 бази данни (бел. ред. - на НАП), 57 от които станаха известни на обществото. Това, което се вижда вътре, е опит за хакване на сайтове и свързани с тях бази данни на застрахователи, на свързани с тях търговски дружества, и на какво ли още не. Да, вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло. Има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Затова твърдя, че тази фирма – водеща версия естествено е това, и е въпрос на доказване, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е киберрекет, с политически интереси".

Цялото това изказване на г-н следващия главен прокурор бъка от неописуеми неща. Да започнем все пак - в края на 2015 година терорист уби 14 души и рани 17 в градчето Сан Бернардино, Калифорния. Постепенно стана ясно, че е свързан с "Ислямска държава" и има важна информация на своя iPhone. Компанията-производител Apple обаче отказа да разкодира смартфона – защото работещите там твърдо вярват, че всеки има право на лична неприкосновеност и разкодирането на един телефон ще позволи на властите лесно да проникват и в други, независимо дали на заподозрени или не! Едно изказване не чух от американското правосъдно министерство – за незнаещите, правосъдният министър на САЩ е и главен прокурор, и ФБР, че основната дейност на Apple е тероризъм! Тук другарят следващ главен прокурор директно си приказва кой каква му е основната дейност, без да има съд и присъда, като тук-там се сеща да каже „версия“, „въпрос на доказване“ - там, в средата и към края на изречението. Ама за TAD Group дали в Търговския регистър я пише тази основна дейност?

Когато ей така, на дневен ред, излизат такива щуротии от устата на символа на борбата за правосъдие, няма как да не поставим въпроса – какво още изопачава? Отговор може да намери всеки сам за себе си – за мен изопачава толкова, колкото е избирателната активност в Северна Корея на местните избори. 99,98%, с по 1 кандидат на район, за незнаещите!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com