Гешев май е над някакви си 700 милиона лева (ВИДЕО)

17328
Гешев май е над някакви си 700 милиона лева (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Какви 700 млн. лева? Как какви?! Тези, които държавата не си е прибрала от хазартния бос Васил Божков, понастоящем пребиваващ в Обединените арабски емирства. Онези пари, с които някой трябваше да обложи хазартния бизнес?

Забравихте ли ги тези 700 млн. лева? Ако е така, не сте само вие. Очевидно и главният прокурор Иван Гешев ги е забравил, улисан в ролята си на хвърковата чета на правосъдието. Главният прокурор, едва ли не с божествена намеса, както сам си казва, громи битовата престъпност. Как ли? Като ходи от паланка на паланка и залавя: тук кокошкари, там тлъсти бизнесбосове. Залавя едни, пропуска други. По празници драсва по някой ред в Twitter на тема честита ви независимост, България е първата национална държава в ЕС (?!?!) и по други важни теми. Дава чат-пат изявления пред медиите и отдалече си личи, че някакви си протести и искания за оставки не са му накривили каскета. Как може от такъв човек да се иска да се занимава с някой, който не си е свършил работата като финансов министър? За Владислав Горанов е думата. Същият ексфинансист №1, който, според публикации на Васил Божков, е влизал в усърдна SMS-комуникация с него, ама не е пощял да си прибере въпросните 700 млн. лв. като слуга на държавата, т.е. на всички нас Самият Божков публикува във Facebook кореспонденцията, а Горанов дълго-дълго мълча.

За 5 години държавата не е потърсила въпросната сума, която нито е малка, нито е излишна за хазната. Горанов дълго време не подаваше оставка, докато премиерът Бойко Борисов не реши да го смени и да настани на поста му не особено успешния по време на пандемията здравен министър Кирил Ананиев. И още нещо – на Горанов му се размина "Апартаментгейт", въпреки че се разбра колко луксозно и дори безвъзмездно си е живял. Сега май пак е на път да му се размине вероятно просто защото обвинител №1 намира сумата от 700 млн. лв. за незначителна, наред с историята, че лично отговорният за държавната хазна си е чатил с бизнесмен-крупен длъжник към бюджета. И не просто си е чатил, а му е обещавал, че ще оправи работата.

Ако трябва да потърсим друг прецедент, ще напомним само, че същият тип комуникация, в която бяха замесени двама Пламеновци (Бобоков и Узунов), беше охотно огласена и разнасяна в медиите от прокуратурата. И не беше СРС - беше от телефона на Пламен Бобоков. Даже президентството се разтресе и метафорично, и буквално (службите нахълтаха там). Защо общението между Горанов и Божков, както и вересиите от 700 млн. лв., да са по-маловажни и безинтересни? Сходствата са очевидни дори и за хора без юридическо образование.

Вероятно нямаше да се сетим за немалката сумичка, ако хората не бяха напомнили. За зла участ, докато Гешев се срещаше с прокурори в Хасково (тези рандевута из страната станаха ритуални, но с неясна ефективност), човекът с каскета пак стана обект на всенародната любов. Протестиращи му задаваха въпроси именно за тези 700 милиона на Горанов. Отговор, разбира се, нямаше. Но със сигурност това няма да е последното питане.

Питане има и към системата в България като цяло. След като Конституционният съд казва, че адвокатурата и омбудсманът не можело "да защитават интереси, за които тези органи не са призвани да се застъпват", тъй като си позволиха да питат как така хазартът стана държавен монопол, национализиран без никакво адекватно обезщетение за досегашните частни оператори, тогава кой следва поне да потърси съд? Съдът нали трябва да е арбитър - ако ще си избираме кой точно да го сезира т.е. да го кара да работи, то тогава много лесно никнат гнили ябълки. В противен случай - може да лъжеш всички за известно време, но не можеш да лъжеш всички през цялото време. Не са наши думи, но няма да казваме на кого са, че да не стане лапсус ...

Гледайте сега видеото:

Автори: Спасиана Кирилова, Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com