X
 
 

Горанов, Кръстника и инфлацията на морала

17956 8
photo of Горанов, Кръстника и инфлацията на морала
Снимка: actualno.com
Сагата с Кръстника на финансовия министър Горанов придоби онзи епичен мащаб, който Франсис Форд Копола, Ал Пачино и Марлонд Брандо търсеха и вложиха цялото си артистично майсторство години наред. Но, както е казано от един друг умен режисьор, животът подражава не на изкуството, а на лошата телевизия. 

Горанов заяви, че отишъл в апартамента-подарък заради земетресението в Перник през 2012-та година. Децата му се уплашили от трусовете, цялото семейство преживяло страхотен стрес и от там дошла идеята за луксозния апартамент на Кръстника, където всички да се преселят на едно по-безопасно, по-красиво и най-важното, напълно безплатно вече години наред 180 квадратово място. Кръстникът е направил, както се казва във филма, предложение на което не може да откаже. А Горанов веднага рече, че бизнесът на този човек не е печелил обществени поръчки, ерго, няма конфликт на интереси. Вероятно дотам ще стигне и прокуратурата. Всичко точно.

Тук обаче възниква питане, с което властта рядко се занимава, понеже е свързано с влудяващата и неприятна думичка "морал". Морално ли е финансов министър да живее в безплатно жилище, чиито наем е минимум 1000 лева, а преди време да се жалва на Борисов, че негови колеги станали милионери, а той работел за 2000 лева в Народното събрание и не може да просперира така, както би искал?

Ние, разбира се, вярваме в предприемаческия дух на Горанов, в неговата богаташка амбиция, в желанието му да гради дом и кариера, които не ги бутат нито земетресение, нито прокуратура, нито протести. Обаче все пак ми се ще да попитам - за чий буй този човек трябва да бъде финансов министър? Ми нека тръгне по стремглавия и велик път на забогатяването, да чете книгите на Ричард Брансън, да се просълзява на биографията на Стив Джобс, да трупа коли и банкови сметки и накрая щастлив и предоволен, да погледне назад към империята си и всяка вечер да принтира банковата си сметка, която да гали и пришива към възглавницата, където морно да полага глава, разбира се, в някоя от многото спални, които 180-те квадрата на Кръстника безвъзмездно предлагат - той да не е абдал като нас да спи в една единствена спалня. Но какво общо има това с държавното управление? Защо точно такъв тип човек трябва да е финансов министър? Изглежда ми така сякаш ако има финансова криза не би се уплашил, но от земетресение, което правилно да го насочи към луксозен имот - веднага.

Това, разбира се, е най-сериозната инфлация, от която Горанов, Борисов и компания, и въобще политическият квазиелит страда: инфлация на морала. Много нули трябва да се махат отзад; политически нули, и пак няма да са достатъчно.

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Трайчо 6 Трайчо преди 11 месеца Профил на трол?
  Ми що не дойде у Факултето като те е шубе ами отиде там?Като не знаеш каде да целуваш че ядеш Уя
 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Проблема е, че и това ще го преживеем и ще си кажем: е какво пък толкова един апартамент /нищо, че е 180 кв.м./ нали не са 6! Еееех, пуста гьостерица некастрена!След време като го изритат от министерството ще го върнат в парламента, а там е шиши и той ще помогне. После ще го видим в списъка на неходещите на работа депутати и тн.
 • Добре казано ! 4 Добре казано ! преди 11 месеца Профил на трол?
  Аз съм избран от Бойко с идеята да работя за него и за партията, и тя да ми се отплати сега финансово с милиони, а не след сто години с паметни плочи. Ако трябва съм готов и при Пеевски да отида и да правим заедно бизнес. Убедих се, че от него може много да се научи. Той ми е светъл пример, депутат – милионер.
 • Аврам 3 Аврам преди 11 месеца Профил на трол?
  "Защо точно такъв тип човек трябва да е финансов министър?" - това всъщност е главният въпрос в тая статия. Въпрос, който си е риторичен - щото всички знаем отговора. И също така въпрос, който бихме могли със същата сила да зададем за всички останали герберски министри. Защо? Защо такива очевидни некъдърници са облечени с власт? Ами защото политическата ни система е клептокрация! Буквалн виж още ›› о. Но понеже едната част от нея е "червена", а друга "синя", в спора коя е по-малкото зло, те непрекъснато успяват да се възпроизвеждат. .... "Избери по-малкото зло" се оказа най-успешната формула , която Злото е измислило, за да бъде вечно на власт. И която формула е проявление на още по-старата и ефективна формула на злото - "Разделяй и владей" .........Очаквам някой умник, чел недочел написаното от мен , да ме изкара "чарвен боклук", просто защото критикувам ГЕРБ :))))
 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ами, оказа се, че прочутият апартамент Кръстникът е купил от Домусчиев за половин цена! По-късно пък, държавната власт освободи Домусчиев от 65 млн. данък! Така, че ние, българите му платихме апартамента на Кръстника, както и наема на фин. министъра с лихвите и мнооооого отгоре! Марги Драганова, напиши нещо по въпроса!
 • МАФИЯ! 2.1 МАФИЯ! преди 11 месеца Профил на трол?
  ТОЧНО ТОВА Е МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ! Освен това бОКО уреди Домуса да вземе едни 100 милиона евро от специалния фонд на баш ГЕЙропейския шеф! За завод за антибиотици за сеслкостоп. животни. Кво разбира Домуса от антибиотици? Явно как мафията на власт прехвърля държавни средства към себе си (Домуса, Гергов, Пеевски) Сигурно от тези милиони част отива в офшорни сметки на бОКО Тиквата като комисион.
  : 3 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Margi Draganova е фалшив профил - ПиАр сбирщината на ГЕРБ, това не е платената гъска ! Това са наемници на повикване .
  : 0 !
 • МНОО СТАНАХА СУДЖУКЛИИТЕ! 1 МНОО СТАНАХА СУДЖУКЛИИТЕ! преди 11 месеца Профил на трол?
  Това момче явно целува не само ръце! Очертава се като СУДЖУКЛИЯ №3 в ГЕРПедераската дружинка! Кой в днешно време дава ГОЛЯМ АПАРТАМЕНТ СРЕЩУ НИЩО? Не нам таким! Или е любовница на Кръстника или по някакъв друг начин си плаща!
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...