Хибернацията настъпи - никой не знае докога коронавирусът ще властва по света

18136
Хибернацията настъпи - никой не знае докога коронавирусът ще властва по света
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от нас вероятно са минали през няколко фази на възприемане на коронавируса. Те много приличат на модела на психиатърката Елизабет Кюблер-Рос, популяризирани от великия мюзикъл "Ах, този джаз". Фазите включват: отричане, гняв, договаряне, депресия и приемане.  И сега, в зависимост от държавата, в която живеете, степените на изолацията и собствените нагласи, се движим някъде от 1 до 4 - ако вече сте в "депресия", значи малко остана да се избута и до приемането. Но ако още сте на ниво "отричане", нещата не са добре. 

А приемането вече изглежда наложително. Световната здравна организация вчера съобщи, че е притеснена за нарастването на случаите по света, защото те скоро ще бъдат 1 милион. Министерски съвет иска да удължи извънредното положение до 13 май. САЩ тепърва ще докладват тежки геометрични прогресии, a жертвите във Великобритания, която също закъсня немалко с мерките, започват да удрят рекорди. На всичкото отгоре няколко важни организации съобщиха и следващо притеснение: че изолацията може да започне да създава и проблеми с доставките на храни по цял свят. Ситуацията специално с храните у нас - вижте тук.

Пълният минимум на блокадата ще е 2 месеца - толкова продължи в Китай. Само че забележете две твърде неприятни разлики: 1) там извънредното положение беше просто военно положение с още по-строги мерки от европейските и 2) там почти не се допуснаха онези закъснения, които допуснаха Европа и Америка. Ако трябва тези две разлики да водят до определен извод, ето го - двата месеца карантина в Китай по всяка вероятност ще са три за държави като България и 4-5 за държави като САЩ, които в най-късен етап започнаха да налагат мерки. И това е общо взето оптимистичен вариант. 

Всичко това означава следното: влизане в дълбока хибернация. Тази хибернация няма да има толкова общо с преминалите вече малко повече от две седмици, в които ако не нещо друго, то адреналинът от ставащото, интересът, макар и провокиран от страх, донякъде гарантираха някакво присъствие на духа, което идва от първоначалния стадий на мотивация, изпитан от всеки в затруднено положение. Идните 2 месеца обаче ще се превърнат в друго - маратон, изключително дълго и потискащо упражнение по издръжливост, което включва в повечето случаи по-ниски доходи, по-висок стрес, по-тежка скука от живота между четири стени. За това няма да помогнат и информационните потоци, чиито брой жертви и заразени, които изглеждаха слабо притеснително в началото, ще започват да сбъдват увеличенията си, отдавна предречени от статистическите модели, които до момента работят безотказно. Но целта им не е да потиснат, а да дадат яснота за шествието на вируса. 

Казваме всичко това не, за да добавяме черни краски към ситуация, а поради необходимостта за приемане на неизбежното: времето от 13 март до днес бе само първата отсечка от дълго бягане, за което много малко са подготвени, но ще трябва да се справят. Нещата са като в "Изкуплението Шоушенк" - от затвора на изолацията ще се излиза бавно, методично и със силен характер. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com