И КТБ не ни изкара с камъни на жълти павета

7029
И КТБ не ни изкара с камъни на жълти павета

Трябва да се протестира не с плакати пред ромските гета, а с камъни на жълтите павета. Този коментар направи адвокат Николай Хаджигенов, след като беше поканен от Нова телевизия да говори по темата с протестите в Асеновград и дали има етническо напрежение в България.

Коментар на редактора

Прокуратурата внася обвинение от 15 хиляди страници за КТБ

Максимум до 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд. Това каза в Бургас главният прокурор Соти...

Тези думи в най-висша степен отразяват безизходицата, в която се намира България. Защото точно това трябва да направим и точно това не правим. Вместо това, като "гражданско общество", се занимаваме с всякакви други неща, но не и с най-ключовото – да има осигурена справедливост за всички и еднакво третиране от закона.

Защо е важно това? Защото винаги и навсякъде някой тарикат опитва да мине метър за сметка на друг. Когато няма адекватно наказание за такива действиq, тарикатът става по-нагъл, а покрай него се появяват и други, които виждат, че може да им се размине. И лавината от тарикати става все по-голяма – кеф ти някой да създаде и фалира цяла банка, а сметката от милиардите да я плащат обикновените хора, кеф ти друг да стане премиер, президент, като нищо и да си нареди цяло Народно събрание.

Недоволството от всичко в България е факт, понеже има за какво да сме недоволни. Но оставаме все така глупави към кого да насочим гнева си. Недоволни сме, че ромите ги толерирал закона, а не поглеждаме кой пише този същия закон и кой как го прилага. Всички тези битови криминални случаи, които се превръщат в медийни сензации – от прибили някого, до ограбили/измамили или дори убили някого за 5 лева, отклоняват вниманието от безнаказаността за наистина големите и особено нагли изтъпления, които ги плащаме всички, макар и да не разбираме.

Показателно е, че вече четвърти ден на практика не бива обелвана и дума за втората стенограма за КТБ. Това е христоматийно четиво как се управлява България и почти никой не се възмущава, не търси и не настоява за отговори, камо ли да изисква промяна. Точно такива случаи са твърдото доказателство, че сме далеч от истината що е то нормална държава. По-лошото е, че изглежда продължаваме да вървим по пътя, който ни отвежда още по-далеч от тази истина.

КТБ: Добър ден, ние ви излъгахме и ще ви излъжем и втори път

По традиция, в петък късен следобед на бял свят излезе втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ). Този път обаче президе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com