И в Македония ще се почне - русофилия, русофобия, соросоиди

9273
И в Македония ще се почне - русофилия, русофобия, соросоиди
Снимка: iStock/Guliver

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че руски бизнесмени плащат на "подстрекатели", за да протестират в Македония, опитвайки се попречат на влизането на страната в НАТО, а от руското посолство се обидиха и му отвърнаха, че "със съжаление констатираме, че русофобията все повече се превръща в инструмент на външната и вътрешната политика". 

Не ни остава друго, освен със съжаление да констатираме, че на Македония й предстоят същите безумия, от които страдаме тук. Ето очакваните етапи.  

Първо, първоначална екзалтация от интеграцията в мечтаните структурите на ЕС и НАТО, гордостта от вписването в алианс, отворил врати за балканска държава. Вярно, започват да излизат и едни мрачни статистики, че си на последно място по общо взето всичко, но карай да върви, нали все пак сме вътре в клуба, ще дръпнем. 

После първи съмнения. Минали са две-три години откакто са в ЕС обаче единственото, което става, е че едни хора, които бързо са усвоили технологията да пишат проекти, са позабогатели. Халал да им е - ти все пак пътуваш навсякъде с лична карта и това просто те побърква, привилегията е пълна.  

След това идват протести срещу правителството. Няма как, все нещо ще сгафят. В центъра на Скопие се събират първите наченки на гражданско общество. Започва добре. В един момент леко пожълтелите медии започват да пишат: тия там са соросоиди, НПО-та, фалшива работа. 

Оттам насетне става все по-зле: пет сайта, които се правят от 1 човек в 1 тъмна стаичка, постепенно инсталират разделенията. Тук там се купуват "инфлуенсъри" във Фейсбук, които от шеговити и безобидни статуси, изведнъж започват да пишат минимум два публикации дневно срещу Путин. Година по-късно цялата нация, от едно сравнително нормално общество, осъмва в яростната бразда между русофили и русофоби. За едни мечтаният ЕС започва да изглежда като поощряваща гей парадите струкура, която нехае за нищо друго освен за бюрократичното си благоденствие; на другия бряг вилнеят доведени до празни автоматизми клетви към евроатлантическата солидарност и представата, че всеки, който изпитва симпатии към Русия, е общо взето малоумен. 

И така докато всичко стане съмнително, към всичко се зародят подозрения и всеки стане виновен до доказване на противното. 

А през това време, докато става всичко това, албанците стават повече и повече. 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com