Илюзията за политическа различност

9968
Илюзията за политическа различност
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че близо 4000 души са готови да се явят на "кастинг" за политически сподвижници на Слави Трифонов. Той пък ще ги оценява с комисия от митични българи от чужбина.

"Почти всички българи, които са на върха в световни университети, като преподаватели, или българи, които имат много успешен бизнес из целия свят, почти всички от тези българи се съгласиха заедно да проведем събеседването с желаещите да участват в подобен проект", заяви Трифонов.

Слави за среднощните дебати в НС: Апотеоз на пошлостта, некадърността и простотията

Това, което се случва в парламента трябва да се явява дебат на Закона за държавния бюджет за 2018 г., но всъщност е апотеоз на пошлостт...

Стара негова теза, както и на безброй други "капацитети" междувпрочем, е че каймакът на българското общество е навън и съответно, само той може да ни спаси, ако реши да се върне и да ни налее акъл.

В края на миналата година пред студенти в Лондон шоуменът сподели виждането си, че целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата. Така че не е учудващо, че "високата топка" - българите от чужбина, са естественото "журЕ", което да оценява "по-ниската топка" - българите от България, дали са достатъчно кадърни да работят за собствената си държава. Държава, която първите отдавна са напуснали, но която явно имат право да оценяват.

Вероятно проектът на Трифонов, какъвто и да е той, ще има по-ограничен успех, отколкото шоуменът се надява. И това е по разбираеми причини. Има специфика, по която българският народ си харесва политици. Важно е какво говорят, но е важно и какво впечатление създават. А Трифонов и по двата показателя е много противоречив. Това се усеща лесно и затова много хора имат резерви да застанат зад него. Нека референдумът не го подвежда, българите излязоха да гласуват заради себе си, а не защото това беше негов проект. Когато той, лично, застана пред Народното събрание, за да протестира в защита на позициите си, тогава се видя каква подкрепа има.

Но да се върнем на спецификата. Трифонов отдавна е във фокуса на общественото внимание и отдавна си е изградил образ, който в политически контекст понякога му върши работа, но и често го проваля. Той прави лошо впечатление с прекалено крайните си (не в добрия смисъл на думата) коментари по определени теми, прекалено недиалогичните си позиции и неумението да бъде умерен и обективен по много въпроси. Което в политиката е проблем. Ние политически екстремисти си имаме и сега. Повече не ни трябват.

Слави Трифонов в Лондон: Целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата

Целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата. Политиците представляват в момента изключително корумпирана, доста непр...

Трифонов безспорно има добри идеи. Безспорно има и лоши. Граница между тях обаче не изглежда да съществува. Във властта той би повторил грешки, на които вече сме ставали свидетели.  Бъдещето ще покаже докъде ще стигнат амбициите на шоумена. Хубаво е, разбира се, на политическата сцена да изкристализират нови лица, защото само на този принцип можем да стигнем до представителство, от което наистина да сме доволни. Слави Трифонов обаче не е тази финална спирка, само леко нестандартна част от пътя.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com