X
 
 
 

Има изход от смога

6465 1
photo of Има изход от смога
Снимка: Getty Images/Guliver
София има проблем с мръсния въздух отдавна. Тази година обаче действително положението е особено драматично.

Стойностите на фини прахови частици във въздуха са завишени постоянно, в пъти над нормата. В страшно много квартали на столицата вечер, когато човек отвори прозореца, това, което влиза, не е въздух. Разболяваме се, ядосваме се. Но просто чакаме зимата да свърши.

И тъй като максимумът на недоволството и обществения натиск е участващите в някой сутрешен репортаж 3-4 души от поредния обгазен квартал, и местната власт не си прави особен труд да промени нещо. Приемат се едни пожелателни наредби, които не е ясно кога най-после ще почнат да действат и да дават резултати (ако изобщо), но нещата винаги се правят на парче, без мащабните реформи, които са нужни за решаване на проблема.

Автомобилният трафик безспорно е фактор. Действително е добре, ако държавата и общината затегнат мерките около старите и замърсяващи автомобили. Само че те не правят това. След всички промени, свързани с автомобилното движение, България остава страна, която на практика стимулира финансово купуването на замърсяващи коли-антики, а наказва собствениците на нови автомобили.

Също така ние, обратно на Западна Европа, все повече се утвърждаваме като дизелов рай. Докато страни като Германия, Норвегия, Холандия и др. се канят да забранят колите с двигатели с вътрешно гориво и особено тези на дизел, ние на драго сърце приемаме все повече стари дизели втора ръка и до година - две тези коли, тъй като поради въпросните обстоятелства цената им пада, ще станат повече от бензиновите.

Само че мерки в това отношение не се взимат. Обсъжда се проблемът с едни катализатори, който действително е факт, но който не е в основата на кризата с мръсния въздух.

И въпреки че трафикът е безспорен замърсяващ фактор, всички анализи показват, че той не е основният. "Младост" не е малък или по-слабо населен квартал от "Надежда" например, за да има по-малко автомобили. Качеството на въздуха обаче определено е в полза на южния квартал и за това има други две причини. Първо, географията и второ, битовото горене.

Именно отоплението на твърдо гориво е бичът, който плющи над по-голямата част от София, а и над немалка част от България, когато става въпрос за мръсен въздух. Отоплението на дърва, въглища и пелети, както и горенето на гуми, кабели и тем подобни отпадъци в гетата, са водещата причина за наличието на фини прахови частици в атмосферата.

Битовото горене се посочва като проблем на всяка дискусия по темата. И всеки път решения не се дават.

А решения има.

България вероятно е още далеч от градовете и държавите на Запад, които са предприели стъпки за забрана на отоплението на твърдо гориво. Без да се стига до подобни крайности обаче, властта у нас има какво да направи. В страни като САЩ и Дания например на централно ниво е решено да се затегнат много яростно критериите за предлаганите на пазара отоплителни уреди на твърдо гориво. Щатите са изтеглили 80% от предлаганите печки и камини и след строг контрол са започнали да допускат за продажба само уреди, които са били 70% по-екологични от обикновените. Това се постига чрез държавна политика за единни стандарти. Ако печките имат вградени специални филтри и катализатори, те ще замърсяват много по-малко.

Второ, на Запад газификацията на домовете е в много по-големи мащаби. Тук обаче това не сработва заради феномени като "Топлофикация", която с абсолютно нефелната си и неработеща система кара хората, съвсем оправдано, не просто да искат да се спасят от услугите й, а направо да се евакуират от ежегодното дране по няколко кожи. Некадърно управлявани дружества като "Топлофикация" ни пречат да последваме добрите европейски примери и практики. И ако на държавата и местната власт действително им пука за проблема с мръсния въздух, това е един от основните въпроси, които трябва да решат.

Проблемът с ромските гета също е много голям. Тези места са основните генератори на замърсяване за редица квартали. Тъй като обаче държавата е абдикирала от тах, репортажите за поредното недоволство в повечето случаи остават само фонов шум.

Въпросът със спирането на горенето на гуми и кабели и огньовете на открито минава през по-големия казус за интеграцията на ромите. Докато за централната власт ангажираността й с ромския проблем се простира единствено до викането на едни багери, които да рушат бараки, нищо няма да се промени. Ако някой си въобразяве, че ромите искат да се топлят с огньове навън, горейки дрехи втора употреба и тровейки и собствените си деца, се лъже. За решаване на проблема обаче се изисква както законова строгост, така и човешко разбиране. Към момента институциите не са готови да проявят нито едното, нито другото.

Каквото и решение да се намери, всички трябва да знаем, че за чистия въздух ще трябва да платим висока цена. Има бедни и социално слаби хора, които наистина не могат да си позволят нещо друго, освен старата си печка на дърва. И на тях държавата ще трябва да помогне. Също така ще трябва и да санкционира нарушителите по-строго и по-ефективно.

Всичко това ще ни излезе скъпо. Отдавна обаче трябва да сме разбрали, че здравето днес не е даденост и за него трябва да полагаме усилия. Ако разбира се, ни е важно.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • БТА 1 БТА преди 4 дена Профил на трол?
    МНОГО ДОБРЕ НАПИСАНО.НО АКО ПРИБАВИТЕ КЪМ ТОПЛОЦЕНТРАЛИТЕ И ОТОПЛЕНИЕТО НА ГАЗ И СТАРИТЕ ТРОШКИ КОИТО КАРАТ НА ГАЗ ВИ ДАВАМ ОТЛИЧЕН.ЗАЩО ПО ТОЗИ ВЪПРОС ВСИЧКИ МЪЛЧАТ. КОЛИТЕ НА ГАЗ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ОТ ДАНЪК(+ДАНЪК КАТАЛИЗАТОР)КАТО НАЙ ЕКОЛОГИЧНИ СЛЕД ЕЛ.КОЛИ НЕЗАВИСИМО ОТ ГОДИНИТЕ.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцкият синод бесен от решението българ...

Светият синод на Гръцката православна църква изрази безпокойство от желанието на Българската православна църква да стане църква-майка н...

missing image
Дневен хороскоп за 18 декември

Овен През този ден съкратете до минимум безплодното общуване. Внимавайте при изпращането на съобщения. Проверявайте добре адреса на по...