Има време за още, държавният кораб все си е потънал

7247
Има време за още, държавният кораб все си е потънал

Има време за избори – официалната предизборна кампания започва чак след месец. Така вицепремиерът Томислав Дончев, който ще е едно от отговорните лица за гладкото протичане на изборния процес, коментира темата с президентските избори.

Коментар на редактора

Държавна евтаназия: За спортна фантазия - 250 000 лв., за научен медал - 195 лв.

"На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз". ...

Има време я, как да няма. 45x45x45 години. Ако се налага, ще умножаваме и с още. Някаква си там държава да правим, някаква стабилна структура, подпомагаща по-добрия живот на гражданите на територията България.

Всички знаем, че нещата в България не вървят, но по-лошото е, че изглежда не знаем как да ги накараме да тръгнат напред. Апатичното поведение на политиците ни си има просто обяснение – от глупотевина и неможене стигнаха дотам, че сега дори един читав човек не може да предложат за президент. Затова обръщат в другата крайност – мълчание и абсурдни предложения, та да може да мине някой, който иначе никога не бихме и погледнали.

Изборите са клише, но са в основата на сегашната система на развитие на човешкия свят. Клише е и защо е важен президентът, но е клише и, че слънцето изгрява и залязва всеки ден – така е устроен светът. Президентът в България има ролята на балансьор, но не на народа, а на законодателната и изпълнителната власт – един последен лост, който да се задейства, когато държавният влак бъде подкаран към пропастта. Затова и мълчанието, липсата на възмущение и ироничното говорене по темата с неизвестните още кандидат-президенти са недопустими.

Какво е лечението? Явно не става с песни, танци и артистични хрумвания. Явно отпорът на политическата простотия трябва да е по-силен. Явно е какво е „по-силно“, но е явно и, че желание плюс организация няма. И пътят изглежда един – много продължително натрупване на критична маса за промяна. 15-20 години минимум. Лошото е, че досега три пъти в България имаше натрупване на критична маса – 1989-1990, 1996-1997 и 2013 година, но и трите пъти енергията отдиде нахалост. В науката има един прост принцип – когато правиш нещо по един и същ начин, не можеш да очакваш един и същ резултат. Докога ще я правим тази държава по един и същ тотално сбъркан начин?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com