Интересните въпроси за къщата в Барселона

60412
Интересните въпроси за къщата в Барселона
Снимка: БГНЕС

"Къщата в Барселона продължава да е моя. Никой не живее там в момента". Борислава Йовчева е живяла там като наемател. Той е закупил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му. Това представлява смесица от пряка реч и преразказ на в. "24 часа", пред който говори Александър Чаушев - едно от главните лица в скандала "Къща в Барселона", в който влезе премиерът Бойко Борисов.

Чаушев е човекът, който и преди 2 години обяви пред Сашо Диков следното: "Собствеността на къщата в Барселона е моя. Всичко е законно и по най-перфектния начин е направено. Гарантирам, че са платени данъците и няма престъпление. Платил съм си всяка една стотинка".

1. И тогава, и сега обаче има няколко въпроса, които или не биват задавани, или на които г-н Чаушев не изглежда да мисли и да отговаря. Те са следните:

2. Г-н Чаушев, кой точно е собственик на имота според официалните документи – Вие, като физическо лице, или фирма Numin Invest?

3. Вие ли сте собственик на Numin Invest и под каква форма – едноличен или мажоритарен, в съдружие с други лица, а може би просто съдружник, без мажоритарен дял?

4. Кой е управител на Numin Invest, когато е купен имотът? Борислава Йовчева ли е или баща ѝ? Или и двамата? А вие управител ли сте, бил ли сте и ако сте бил - кога точно?

5. Имотът апортна вноска ли е в капитала на Numin Invest?

6. Ако имотът е апортна вноска, как Вие сте купили имотът, ако не сте бил управител на Numin Invest?

7. Като неживущ постоянно в Испания, подавал ли сте декларация 210 (Modelo 210) като собственик на имот? Декларацията е задължителна и касае заплащане на 19% имотен данък.

8. Ако сте живущ постоянно в Испания, подавал ли сте декларация 720 (Modelo 720) за активи, които имате извън испанска територия? Декларацията се попълва с цел борба с данъчните измами и касае активи на стойност над 50 000 евро, без върху тях да се налага испански данък.

Тези въпроси със сигурност хвърлят светлина има ли нещо нередно в къщата в Барселона и кой точно я обитава. Хвърлят и светлина дали собственикът на имота може да бъде преследван за данъчни нарушения, съответно да бъде разследван за пране на пари и въобще има ли съмнения, за да бъде започнато разследване. И определено е интересно как би отговорил г-н Чаушев – не пред медиите, а пред тези, които са оправомощени да повдигат обвинения. И в Испания, и в България!

п.п. И за неразбралите - не е срамно някой политик, даже премиер, да си крие любовницата и детето някъде си. Срамно е, та даже престъпно, с какви пари го прави - защото политикът може да е правил смешните движения с любовницата, но народът не е!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com