Истината винаги има значение

11107
Истината винаги има значение

Славянската азбука и литература са дошли в Русия от македонските земи. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георги Иванов. Последният пък подчерта, че Климент Охридски е най-известният македонски светец.

С какви политически мотиви се изричат чудовищни исторически лъжи е важен, но отделен въпрос. Възможно е Путин да иска да увеличи влиянието и приятелите си на Балканите, които знае, че не са много. Възможно е и да отправя някакъв сигнал към България. Това е тема на друг разговор. Първият и най-важен обаче е този за реакцията на България.

Да, Кирил и Методий не са българи. Но кирилицата е изключително българско дело. Тази истина защити достатъчно достойно в реакцията си външният министър Екатерина Захариева.

Същото обаче не може да се каже за премиера Бойко Борисов. Той предпочете по-"европейски" подход: "Не е важно кой откъде е минал - това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?".

Ами има значение. Защото истината по принцип винаги има значение. Така наречената днес славянска писменост е създадена по изрична българска инициатива. След опитите на определени външни политически сили този процес да бъде опорочен чрез предлагането на чуждите знаци на глаголицата, българският народ се е преборил да има азбука близка до себе си. Така се появява килирицата, стъпваща почти изцяло на прабългарските руни. А т.нар. "черковнославянски" език е всъщност старобългарският. И отново български са усилията кирилицата да достигне до всички народи, които са я поискали и са я припознали като своя.

Повече от ненужно е в тази картина да намесваме Македония, която по онова време все още не е била измислена. И Климент Охридски изобщо не е знаел, че е македонски светец.

Всеки човек по света, чел обективната история, включително Путин, знае истината. С каква цел я преиначава е друг въпрос. Борисов също я знае. Но е скандално и срамно да позволяваме истината да се замита под килима от страх, че ще влезем в конфронтация. На Борисов може да не му е ясно, но за тази кирилица българският народ е водел битки и много хора са дали живота си, за да пишем днес точно по този начин. И това е дело, което заслужава почит и защита, когато някой се опитва да го манипулира и употребява.

Затова независимо дали лъжите идват от устата на Путин, Тръмп или папата, България трябва да реагира винаги. Така правят достойните народи, които уважават постиженията и усилията си. Целият свят трябва да знае, че кирилицата е българско дело и никой друг няма право да си го присвоява. Защото такава е истината и тя има значение.

Автор: Десислава Любомирова

Путин към Иванов: Писмеността дойде в Русия от македонската земя, Захариева контрира

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георге Иванов с думите: "Писмеността дойде при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com