Истината за коронавируса ще се разбере - следете хазартните ходове на Тръмп

26826
Истината за коронавируса ще се разбере - следете хазартните ходове на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато върви джафкането за всеки малък детайл от извънредното положение в България - сякаш не е ясно, че при извънредно положение не се правят куп грешки, особено при правителства, абонирани за грешки като нашето - да вземем да разширим погледа. 

Повечето читатели вече са свикнали да проверяват редовно сайта Worldometers, който в реално време отчита растежa на заразените, починали, възстановените от коронавирус по целия свят. Статистиките, разбира се, са все още сравнително трудни за разчитане. Причината: различни правителства правят различен брой тестове, едни здравни системи са по-подготвени от други, едни държави имат по-голям брой застаряващо и хронично болно население, азиатската дисциплина е безспорно по-сериозна от европейската и прочие. Но въпреки всичко един от малкото безспорни статистически изводи е, че СAЩ са глобалният лидер в заразени от коронавирус, отдавна изпреварили Китай, Италия, Испания, Франция. Заразените скоро ще са близо 200 000, а при всяка нова проверка на Worldometers ще бъдат много повече - регистрират се по около 21 000 заразени на ден, които след седмица-две ще се удвоят. 

Причината е ясна: Tръмп не просто закъсня с мерките за изолация, а даде и немалко сигнали, че няма да направи много по този въпрос. Във времена, когато Европа започваше да разбира, че изолацията ще е неизбежна, Тръмп говореше за това, че обикновеният грип отнема повече жертви отколкото коронавируса; след това реши да затвори страната, но не и за Великобритания, заради което се наложи да му бъде напомнено, че вирусът няма националност и прочие отстъпления от здравия разум, които продължават и до днес. Разбира се, изборът пред всяко правителство по света е ясно: дали да спасява икономиката или да спасява хората, дали е възможно да намери пресечна точка между двете, кое от двете спасения ще доведе до повече жертви, дали косвените икономически няма да са повече от преките здравни. Ще измине много време, докато се разбере кой е бил по-правилният подход: има разумни защитници и на двете тези. Изглеждаше, че Великобритания ще бъде страната, която ще изпробва стадния имунитет, но Борис Джонсън все пак се отказа в сравнително късен, но не толкова късен като този на Tръмп етап. 

Ходовете на президента на САЩ са ясни: едва ли някой се е съмнявал, че грижата му за запазването на борсите и икономическите гиганти няма да надделее над тази за жертвите на коронавируса. И докато след време на всички ще е ясно какви икономически щети е предизвикала повсеместната изолация, сега в американски контекст ще стане ясно обратното: до какви здравни поражения ще предизвика икономическата грижа.

COVID-19 бе допуснат и се разразява в СAЩ с много по-големи темпове от която и да било друга държава - всички статистики, които имаме за настоящия момент реално отразяват това, което се е случило седмици, дори месеци назад - неслучайно Италия все още не може да счупи кривата на растежа, или е само в началото на счупването ѝ. Тоест през целия април увеличаването на заразените в СAЩ ще отразява слабата изолация на целия март, а през целия май - акумулираните случаи от разпространението през март и все още хлабавите мерки през април. Не е никак невъзможно СAЩ да се превърне и в държавата, която ще има 1 милион заразени - число, което изглежда немислимо пред 80-те хиляди на Китай, дори и те, както ги обвиняват, да се скрили немалко случаи. Всичко това означава, че Тръмп е достатъчно хазартен тип, който да изпробва истинската поразяваща мощ на коронавируса и да проведе експеримент, който никой все още не е провеждал.

Вариантите, на пръв поглед, са два. Eдиният, да се окаже, че Tръмп е познал, коронавирусът да бъде пуснат по домовете и да доведе до неголеми поражения, като по този начин президентът ще направи онова, което СAЩ постига след двете световни войни - да излиза от тях като една от държавите с най-малко загуби и съответно да спечели голяма икономическа преднина пред всички останали. Вторият вариант обаче също е възможен: пламване на епидемията с такава мощ, че здравната система да изгърми, оттам и коефициентът на смъртност, което не само, че ще доведе до огромен брой жертви, но ще порази и икономиката и борсата по същия начин, по който би я поразило, ако бе спазена изолацията. Лошото обаче е, че това не е компютърна игра и няма save и reload. А повечето решения са вземат сякаш има. Затова: ако във време на карантина, страх и скука, все пак се опитвате да разберете какво е това заболяване, което се стоварва в глобален мащаб, следете най-вече Америка. Там ще се изясни в най-голяма степен. Както се казва, America first.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com