Избиваме се по пътищата, защото искаме

12641
Избиваме се по пътищата, защото искаме
Снимка: БГНЕС

Страшно много хора умряха по най-смъртоносните пътища в Европа - българските, през последната седмица. Страшно много хора. И за пореден път всички, от които зависи тази действителна война да спре, не правят нищо.

Властта се събра на някаква извънредна среща, на която не се реши нищо съществено и от която няма да произлезе нищо ефективно. В Ловеч пък, където стана ужасяващата катастрофа край с. Микре, решиха, че някаква всевишна сила е виновна и организираха водосвет, който да "изгони злото" от пътя.

В Пловдив и Русе граждани поискаха по-тежки наказания за убийствата по пътищата

Около 50 души се събраха в Пловдив на мястото, където на 13 май тази година загина на пътя, блъснат от автомобил, пътният полицай Делян...

За пореден път глупости, за пореден път бездействие, за пореден път чисто и искрено слабоумие. До следващите жертви.

Явно много хора си мислят, че катастрофите и загиналите по българските пътища са нещо, което просто ни се случва. Някакво наказание от съдбата или от който там ни гледа от горе и е достатъчно просто да измолим милостта му, за да спрем кошмара, в който живеем.

Истината обаче е, че тези неща не ни се случват. Ние сами, всеки ден, пожелаваме да ги срещнем. И Господ няма нищо общо с това.

Всеки ден хиляди българи сядат зад волана пияни. Защото нищо няма да им стане, защото са големи шофьори, защото знаят по-добре. Всеки ден хиляди българи карат с превишена скорост, защото са по-наясно от закона къде какво е подходящо и безопасно. Всеки ден хиляди българи сядат в едни големи джипове и се мислят за безсмъртни. Всеки ден хиляди българи изпреварват неправилно, защото много бързат, много са изнервени от чакането или просто, защото искат и могат. Всеки ден хиляди българи плюят на закона, защото дълбоко в себе си вярват, че той е създаден да им пречи, а не да ги пази, а те са много по-умни и умели от "глупаците", писали същия този закон, и могат да се пазят перфектно и сами.

И така докато не убият някого на някое кръстовище. Или не бъдат убити.

От началото на годината има смъртен случай на всеки 10 тежки инцидента на пътя

От началото на годината са отчетени 2517 тежки инцидента на пътя и 247 загинали, от които 4 деца. Това заяви шефът на "Пътна полиция" к...

И Господ няма нищо общо с това.

Защото най-тъмната и низка част от душата на българина, най-големите му комплекси, най-изяждащата го неудовлетвореност и най-съсипващата го глупост излизат наяве, когато той стъпи на пътя.

Има неща, които не зависят от нас и някой горе ги решава. Да се избиваме по пътищата не е едно от тях. Него го пожелаваме сами, всеки ден, с прекалената си глупост и самочувствие като шофьори и с прекаленото престъпно нехайство на властта, която не прави нищо, за да вземе мерки

България е първа в Европа по жертви на катастрофи. Логично, има държави, които са последни. Те невинаги са имали подобна култура на пътя, но са направили необходимите промени, които да работят и да дават резултат. Дълбоко задълбали в собствените си комплекси обаче, и народ, и управляващи, споделят една и съща философия - че ние знаем по-добре, че ние сами ще преценим как да решим проблема. И в резултат никой не се сеща да погледне мерките, които са взели държавите с най-малко жертви, никой не се сеща да заимства опит от тях. Защото ние винаги знаем по-добре.

Ето защо всеки път, когато някой умре на пътя, нека не мислим, че това е някакво божие наказание или лош късмет. Избиваме се по пътищата, защото ние сами така избираме. Сами пожелаваме този порочен кръг, в който сме влезли, да продължава до безкрай. И изходът от него започва именно с това осъзнаване - че сами сме виновни. И само от нас зависи тази война да спре.

21 души са загинали по пътищата през миналата седмица

Загинали при катастрофи през миналата седмица са 21 души, а 232-ма са пострадали, информираха от пресцентъра на МВР. За периода 13-19 ю...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com