Как е държавата с парите, г-н Борисов?

19122
Как е държавата с парите, г-н Борисов?
Снимка: БГНЕС

Нова година, уж нов късмет, обаче за България късметът е все да гледа към дъното. Това показва на практика изминалият вече първи месец на 2020 година.

Водна криза, криза с боклука, буквална национализация в сектора на хазарта, прикрита с големи приказки и по някоя въдичка в законовите идеи, а буквално преди минути Бойко Борисов обвини туристическия бранш, че искал да стои на сиво.

Всъщност именно приказки като "от кое първо да почнем" на премиера, докато говори колко много пари трябват за ВиК сектора в България (12 млрд. лева) показват нещо много страшно - че след толкова години на управление сега избухват криза след криза заради неумението на Борисов да бъде държавник и да прави непопулярни реформи, които могат сериозно да навредят на политическия му рейтинг. Защото при приказки от сорта на "някой хотел в Европа да сте видели да си пусне вода от чешмата да пиете" и на отговор "във Виена" да следва: "Е, във Виена - Виена е друга ..., с Иван Кръстев дълго можем да ви говорим защо Виена е Виена", показват само безпомощност!

Състоянието на ВиК сектора не е такова, каквото е днес, след като вчера е било отлично. То е такова заради години на безхаберие! И сладки приказки как ние, видите ли, се оправяхме 10 години от световната икономическа криза, не вървят! Сега къде са хвалбите с бюджетния излишък? Нали всяка година ГЕРБ беше много успешна финансово - как не се намериха пари за основно благо като водата? Да се кара по дългосрочен план, стъпка по стъпка и година след година, за да не говорим сега за 12 млрд. лева! Не се намериха пари обаче, защото се даваха за други неща - да се гасят пожари, тръгващи срещу рейтинга на премиера ни ...

Действията на държавата в хазартния сектор поставят и друг въпрос - не просто къде са прокламираните излишъци, а дали заради спешна необходимост от пари Борисов и компания не почват да минават на тактика "национализация", за да вкарат свежи пари във вечно искащия бюджет? И ако това наистина се превърне в тенденция, ще е последната крачка към ръба на пропаст, която уж трябваше да сме оставили зад гърба си през 1989 година! Защото, за разлика от тогава, границите трудно ще ги затворят!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com