X
 
 

Как грижата за пенсионерите винаги се оказва популизъм

10561 18
Как грижата за пенсионерите винаги се оказва популизъм
Снимка: БГНЕС
Предложението в Румъния пенсиите да се качат с 40 % се посрещна със смекчен и критичен коментар от социалния ни министър. По този повод Сачева твърди, че "популизъм има във всички държави" и залага на предварителна мнителност, че по-добре да изчакаме и да видим какво ще стане в Румъния от това, пък после да говорим. "Социалната политика в друга държава не би трябвало да ни касае", твърди тя. То че не ни касае е ясно и това, че никога не ни е касаело има много общо с присмехулния размер на пенсиите, чиeто поетапно вдигане винаги съвпада с поетапното вдигане на определени цени, за което само наивни и склонни към одобрение на държавните политики хора (и тримата) биха решили, че има някакво отлепяне от дъното. 

Разбира се, нищо от ставащото навън не трябва да ни касае, права е министърката. България отдавна е измислила супер успешен социален модел, който никога не е оставял над 2 милиона българи около прага на бедността и при който 1/3 от хората не могат да си позволят отопление зимата като по-голямата част от тях са именно пенсионери. Необходимо е, изглежда, социалният разговор да се затвори в държавните граници, защото току-виж се промушил добър пример, който да претовари икономиката, понеже тя не е примерно претоварена и изпомпвана от корупция. Особено пък примери от Румъния, това е най-опасно. Ако нещо става във Финландия, Швеция или Германия, ние можем да повдигнем рамене и да кажем - е, богати държави, те там са си така, кво да правиш. Но ако толкова наблизо и на една граница разстояние започне да се говори за толкова голямо повишение, то е ясно, че просто става дума за севернобалкански популизъм. Няма какво друго да е. Някъде се ражда социална държава, което в нашата се тълкува мигновено като популистична държава: на Балканите социална държава не може и не трябва да има. Окайващото положение на огромни сегменти от социални групи е задължителен екзистенциален маркер и без него чарът на околоните територии би се изгубил. 

Но пък обратното - качването на възрастта за пенсия, обсъждането на неплатени болнични и всичко останало - виж, това не е популизъм. Това са необходими финансови мерки, които могат да се аргументират на министерско ниво или на любимия министерски съюзник - Асоциацията на индустриaлния капитал и подобни разроявания на особената мантра, която изведнъж поставя икономиката пред всичко: ще кажеш, че нейната основна цел не е да обслужва хората, а определени организации и държавни бюджети и само така тя би имала смисъл и само така може да бъде тълкувана. В такива моменти се казва нещо от рода на: "Икономиката би изгубила еди си колко милиарда, ако не стане това" или би спечелила пак толкова милиарда, ако стане. Тази икономика на калкулатора обаче, как става така, никога не е предназначена за това да обслужи отделния човек - ако той вземе, че поиска нещо, особено ако това нещо засяга и лекото повдигане на глава извън различни блата на мизерията, това вече е популизъм и ние няма да го допуснем. Всички увеличение на данъци и сметки се обясняват винаги от експерти. А всички искания за по-социална държава са мъглив колективен хор от дъното, съобразяването с който може да се случи само по популистки причини. В такива моменти се притичва на помощ и обичайно-жалката тактика на разделяй и владей. Казва се - вие сега от майките с деца ли искате да вземем, че да дадем на пенсионерите? После се казва - вие от пенсионерите ли искате да вземем, за да дадем на медицинските сестри? После: от учителите ли да вземем, за да дадем на майките с деца? И така кръгът на "от тоя ли да вземем" се затваря, без някой да е получил това, което заслужава. 

Ние, настоява се, не сме толкова прости като румънците. Освен това имаме по-работливи, по-издържливи, по-ценни пенсионери, които превъзхождат разглезените техни. Нашите спомагат за икономиката с принципното си съгласие - което е от онези съгласия, които даваш най-вече когато никой не те пита - да живеят по линията на поголовната бедност, докато румънските пенсионери просто ще пречат на финансовото развитие, източвайки ценни пари от тамошния бюджет, които могат да отидат за много по-важни неща. Както обикновено изпреварихме румънците и мислим няколко хода напред.

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  И Боко каза : Пенсионерите да мрат, те на мен не ми трябват !
 • Аню Нинов 11 Аню Нинов преди 1 месец Профил на трол?
  Гърция вдигна драстично пенсиите и скоропостижно фалира. Сега Румъния ще пробва същия спектакъл. Няма нужда прибързано да се вдигат пенсиите. Опасно е. Когато Кури узурпира властта у нас, нека тогава тя да вдигне драстично пенсиите.БСП е популстка престъпна партия- отиват й необмислени авантюри.
 • АнонименДраган драганов 11.1 АнонименДраган драганов преди 1 месец Профил на трол?
  Какво е авантюристичното. Дададеш заслуженото на тия, които са си го изработили. Дано се обединят всичкиве 2милиона пенсионери, тогава ще видят те една стабилност, ще се изтрият самодоволните изражения от физиономиите на Сачева, Хасан Адемов и подобните им. Може да изпълняваме всички указания и разпореждания спиращи развитието на икономиката ни и нарастването на приходите, но не бива да гледаме в виж още ›› канчето на комшиите. Излиза, че сегашното ни правителство е най-дясното от всички съседни, дори и това в Турция. Процентът от брутния вътрешен продукт който се отделя за тези е най-нисък в нашата страна. Така че излиза ние сме авантюристите а не съседите ни.
  : 2 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  11. Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 0 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Прочетете биографията на тази министърка, вижте кой е баща й, и сравнете с биографията на Л.Павлова. И ще разберете чии деца ни управляват!
 • Октомври 9 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абе данка василева райко байчев ще си даде и живота за да зашити това съществот снимката ВРАГ НА НАРОДА ако случайно се окаже с нешо застрашен чисто хипотетично. Така е обучаван , но това е и вътрешното убеждение. И наистина добре се справя. той преди Коледа призоваваше на тези да им се подарява книга , ио не им е подарил книга. Но това е част от сценарият И поколение което е допуснало тази п*плач виж още ›› от снимката да направи такива ПОРАЦИИ то ТАКА ШЕ БЪДЕ
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  От къде и кой извади тая свиня бе бойкоооо,ти ли.
 • Академиците : 7 Академиците : преди 1 месец Профил на трол?
  Отечеството е в дълбока криза – не от вчера и не в една област . Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима . Няма нито една област, която да се развива добре, а в повечето кризата е дълбока и трайна . Няма нито една реформа – в нито една област, с нито един видим резултат .
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство… Нация, която за 30 години е загубила 30% от населението си, а други 15 % живеят извън територията ѝ, а повечето останали в Родината са съсипани от тревоги и лишени от и виж още ›› деали и надежди, е загиваща нация .
  : 2 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление . Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива !
  : 0 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Истината е в офшорките, Баце знае и за това там си трупа милиардите, пък пенЦионерите - те са му последна грижа . А разни Калинки, като тази кифла на снимката, те са за асортимент .
 • Редко 5 Редко преди 1 месец Профил на трол?
  когато и да я пребият тая,ще е късно
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Над двеяста пред пенсиониране са подали фалшиви удостоверения за стаж защото им не достига за пенсия....прецакани от калфин дето направи реформата с вдигането на възрастта...мамка му мръсна да гние в ада дано....
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тази е поредният дебел задник във властта! И си мисли с него и само за него!
Нагоре