Как зеленият сертификат ще унищожи като метеорит всички политически въпроси

14673
Как зеленият сертификат ще унищожи като метеорит всички политически въпроси
Снимка: БГНЕС

Умението на здравните власти да изберат най-добрия възможен тайминг за зеления сертификат е потискащо непрецизно. И тук няма да говорим за сертификатите като за здравна мярка, понеже влиянието им върху политическите дебати ще се стовари като метеорит и скоро няма да можем да говорим за каквото и да било друго. Ето какво имаме предвид: 

1) Скалпиране на най-важните политически въпроси 

Въвеждането им точно сега, три седмици преди изборите, матира всички политически партии и самите електорални възможности. Свива не само разнообразието на важните политически въпроси, но и спешната нужда от техните решения - и ги свива до нула. Защо? Понеже изискването за зелен сертификат точно сега, неминуемо скалпира политическия дебат и това се разбира чудесно във всички политически централи. Ако само преди седмица за кого да гласуваш бе избор, който включваше въпроси за корупция, управление, социални и икономически решения, геополитика, изчегъртване и идеи, кюлчета и престъпления, в момента питането е едно: вие от еди си коя партия какво мислите за зеления сертификат. И нека познаем какво ще стане. Партиите боравят достатъчно добре със статистика, от която се знае, че в България има 80% неваксинирани и 20% ваксинирани. При такова разпределение е повече от сигурно, че почти всички политически участници няма да подкрепят зеления сертификат, както и вече впрочем започна да става. Да се обявиш срещу сертификата ще се превърне в задължителен политически ход и той ще бъде направен. При положение, че това би трябвало да е съвсем ясно, какво по-точно очаква Кацаров? Онзи, който предложи изчегъртване на сертификата ще е с предимство пред всеки друг; затова и всички останали изчегъртвания ще се отложат. Например - не сме ли първи по смъртност от коронавирус заради оборите в здравната система? Би трябвало да сме: предвид това, че бяхме първи по смъртност и преди коронавируса. Не сме ли първи по смъртност заради най-високи нива на пушене, алкохол и затлъстяване? Най-вероятно да: понеже и преди коронавируса беше така. Това обаче винаги се отлага. Грешка: завинаги се отлага. 

2) Огромна подкрепа за този, който предложи референдум

Да не подсказвам, но това е следващото. Разразяващата се конкуренция по отношение на критиката срещу зеления сертификат логично ще стигне и дотук. Партията, която предложи референдум за въвеждането му, ще получи огромна подкрепа. Впрочем този път би имало  основания - така и така коронавирусът отдавна надскочи здравната си проблематика и нахлу жестоко в политическия размисъл. Който постави короната на референдума върху всичко, което става, ще извлече изключителни ползи. 

3) Разделения докрай

Вбиването на клин между патоса на ваксинираните и радикалния отказ на неваксинираните отдавна е раздрало поляризацията до кръв; връщане назад няма. Въобще не сме далеч от тотална гражданска схизма, която да озлоби докрай едни към други двете групи. Социалните мрежи обикновено набиват стероиди в този процес и ожесточението му ще стигне нивата на инквизиция. Случаите на коронавирус са много, но все още не е имало случай, в който ваксиниран да убеди антиваксър да си сложи ваксина или да стане обратното. А сега ще има следващо приплъзване, в което полюсното напрежение между двете групи да премине прага на скъсване. 

4) Сух режим и фалшиви сертификати

Допитването до историята за това как забраните могат да увеличават престъпността убедително насочва към подозрението за предстоящ бум на фалшивите сертификати. Да се издадат такива не е особено трудно, предвид това, че в стаята за вземане на ваксина няма никой друг освен лекар и пациент. Фалшифицирането на ваксината в такива обстоятелства е твърде лесно, а желаещите за него няма да са твърде малко. 

Затова, както е казано, проклятие е да живееш в интересни времена. Но предвид тайминга на здравните власти, и в тъпи. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com