Кампанията за местните избори - повърхностна и глупава

11568
Кампанията за местните избори - повърхностна и глупава
Снимка: Сдружение "Общност Мостове"

С наближаването на местните избори, кандидатите за удобните кметски кресла, започват все по-кресливо и показно да напомнят за себе си.

Вчера, трима от кандидатите за кмет на София седнаха в инвалидни колички и преминаха кратък маршрут пред Съдебната палата. Това бяха издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП и ДБГ Мая Манолова, кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов и този на "Спаси София" - Борис Бонев. Тримата отговориха на отправеното от сдружение "Общност Мостове" и от "Системата ни убива ВСИЧКИ" предизвикателство, целящо да им покаже с какви трудности се сблъскват хората със затруднено придвижване в града.

Е, как беше, драги кандидати? Усетихте ли какво е да си човек с увреждания? Мая Манолова определено се превърна в символ за хората в неравностойно положение по време на работата си като омбудсман, като прокара някои наистина правилни и належащи законодателни инициативи. Донякъде обаче те оставиха впечатление, че са в известна степен недостатъчни и повърхностни. Същото може да се каже и за настоящата инициатива, която изглежда като пошла и гротескна ПР-акция. Лафчета и усмивки, ах колко мило е да си човек с увреждане. Триумф на нелепостта! Щом ще проверявате има ли достъпна среда за хората с увреждания, далеч по-разумно е да инспектирате местата, които редовно посещават хората с увреждания и да посочите приоритетно какви промени и къде са необходими. Но няма да е толкова "интересно", нали? Няма да привлечете медийното внимание в същата степен, както когато седнете в инвалидни колички, нали? Известна българска поговорка гласи "като е гарга - да е рошава". Щом все пак сте се решили на подобни действия, защо не прекарахте в инвалидните колички 24 часа примерно или поне 12? Като ще влизате в обувките на хора в неравностойно положение, поне го направете както трябва. Усетете наистина пред какви проблеми се сблъскват, а не за час пред камерите.

Тази показна акция се явява само една малка част, която дава представа как протича цялостната предизборна кампания. Точно толкова безвкусно, пошло и повърхностно. Кампанията на управляващите от ГЕРБ продължава да бъде one man show. Бойко Борисов отново обикаля с джипа, открива заводи, съчетава полуистини с откровени лъжи, фамилиарничи в типичния си стил и раздава щедро пари и обещания. Йорданка Фандъкова също се опитва да подражава на вожда си, като успява дори да го надмине в некомпетентността. И тя продължава да обещава ли, обещава, но отбягва да отговори на важните въпроси. А те са какво постигнаха управляващите от ГЕРБ В София.

Очаквам да чуя обяснение от Фандъкова за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Символичните глоби за Джи Пи Груп ли са цялата отговорност, която ще поемете г-жо Фандъкова?

А що се отнася до скандала "Златен век", за който не само не пое отговорност, а само препращаше насам-натам – при това след като главният ѝ архитект Здравко Здравков на видеозапис пред Actualno.com си каза как собствениците на "Артекс" семейство Мирянови ходели при столичната кметица да уговарят колко да е висока сграда, след като се разшумя дали разрешителното ѝ за строеж изобщо е валидно! Вие, а и г-н Здравков, така и не отговорихте как точно е подновено разрешителното за строеж на най-високия хотел в София и дали не е едно към едно както е със "Златен век". Колко още такива строителства има в София, за които дължите обяснение, г-жо Фандъкова?

Друг венец в отговорностите на Фандъкова е финтът, с който управлението ѝ избяга от отговорност за безпринципното увеличение на цената на билетчето за градския транспорт в София с 60% - от 1 лев на 1,60 лева. И в съда беше доказано, че увеличението няма финансова обосновка и реално всеки столичанин плаща за градския транспорт два пъти! Когато загуби на първа инстанция в съда за по-скъпия билет, управлението на Фандъкова промени наредбата, за да обезсмисли делото - и успя, ВАС потвърди точно това.

Могат да се споменат още много неща - например горенето на отпадъци и цялостното замърсяване на София, липсата на прозрачност и отчетност при харченето на парите на софиянци и така нататък. Кога в кампанията си ГЕРБ и Фандъкова ще спрат с хвалбите и с обещанията и ще дадат обяснение за множеството проблеми и гафове в София?

Но управляващи и опозиция се обединиха в едно - искали "позитивна" кампания. Крайно време е и двете страни да спрете с показните акции, алабализмите, псевдопозитивизмите и демагогията и да се съсредоточите върху истинските проблеми на софиянци.

Конкретни мерки за предоставянето на достъпна среда за хора с инвалидност, а не маймунджелъци пред камера. Реално измерване на замърсяването на въздуха и вредните емисии, увеличение на зелените площи, контрол над горенето на твърди горива и така нататък. В крайна сметка вие сте политици, а не палячовци. А с този стил на водене на кампания, доминиран от показност и популизъм, само поощрявате ПИК-ливата журналистика.

По този повод, г-н премиер ще продължите ли да разговаряте с ПИК? Когато един човек не проявява принципност и хигиена, показва много ясно какви са навиците и принципите му.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com