Като акостираш при Доган, носи дарове (5 стъпки за начинаещи)

12805
Като акостираш при Доган, носи дарове (5 стъпки за начинаещи)
Снимка: принтскрийн

Акостирането при сарая на Доган или т.нар. държавна територия, по която би трябвало да имаш възможност да се разхождаш, плуваш, забавляваш и посрещаш изгреви и залези, си има тактики. Тъй като Христо Иванов предпочете директната конфронтация, ние имаме далеч по-приятни и умерени стъпки, които да следвате, в случай на внезапно породило се желание за плажуване. 

1) Не вземай българския флаг

Това да искаш да поставиш българския флаг върху българска земя и да разчиташ на асистенцията на българските пазачи, независимо дали са от НСО или не, е изключително наивно. Няма никаква логика в това знамето да се развява на Росенец, понеже Росенец присъства според много международни конвенции като отчуждена от край време територия, която има самостоятелен статут, извоюван от доганското въстание (2005-2015), сложило край на несправедливата българска хегемония върху чудното черноморско място. 

2) Носи дарове 

Ходенето при султана е многовековна традиция, която Христо Иванов брутално погази, бидейки незапознат и безотговорен към ритуалите. Да отидеш на такова място без никакви дарове е просто нелепо. Злата, накити, скъпоценности от чужди земи. Даровете трябва да се поднесат внимателно, с уважение и притискане на челото в земята. После се отнасят в съкровищницата от верните пажове-гардове и разговорът най-сетне може да започне. 

3) Не размахвай лични карти

Удостоверяването на лични карти е бюрокрация от най-ниско ниво, която не работи в сараите. Лицето, което отива там, трябва да се познава от пръв поглед и на него да бъде изписано "наш човек". Как да станеш "наш човек" е събитие, което изисква дълга биография, дълго и ловко въртене на повратливия кръст, около който да се нанижат десетки обръчи от фирми. Ако не си участвал поне малко в принципа "аз разпределям порциите в държавата" нямаш никакво място там - разпределяй и владей. 

4) Резервирай аудиенция поне 6 месеца по-рано 

На такива места не се ходи толкова внезапно. Ако Христо Иванов искаше да пристигне през юли, то някъде между коледните и новогодишните празници, това трябваше да се уреди. Има си часове за записване, ред и ранг. 

5) Води си гарант

Общински съветник от Бургас и то от твоята партия - това ли е човекът, който да те съпровожда? Посещението в сараита изисква гарант от най-висше ниво, личност с опит, водил много други на същото тайнствено място. Когато този гарант бъде видян от гардовете, по лицата на всички трябва да минава въздишка на облекчение и приемственост. 

Едва след изпълнението на всички тези стъпки, човек може да извади плажната кърпа, да я постели на ивицата и да положи морно тяло, загледан в необятния хоризонт, безоблачното си бъдеще и политическия успех. И да запее нежно и с възторг -

There was...on a July morning...

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com