Кирил и Асен да минат в нелегалност, Радев - и той

21202
Кирил и Асен да минат в нелегалност, Радев - и той
Снимка: БГНЕС

У нас легалните неща никога не са били особено печеливши. Ако живееш и работиш честно, системата ти намира цаката и в определен момент имаш два избора - да виеш от мизерия до дълбока старост или да грухтиш сито край копанята, докато играеш по нейните правила.

Тази проста истина живелите и израснали в чужбина дълбоко не я разбират и изобщо не предполагат до какви мащаби са стигнали метастазите на нещото, което от благоприличие наричаме статукво, а то си е мръсна кочина.

Затова можем само със съчувствие да приемем решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков, по една чиста случайност съвпадащо по време с предизборната кампания. В която, както твърдят социолозите, формацията на Кирил Петков и Асен Василев заплашително върви нагоре.

За какво им трябваше да обявяват тези проценти? Навлякоха си само неприятности. Процентите в една кампания са като парите в банката - трупай ги и си трай. Но от "Промяната" ги разгласиха шумно, предприеха атака и най-логично беше да ги плеснат през ръцете. И ГЕРБ, и БСП, и ДПС. Че и Костов ги обвини в говорене на неистини. Но дали са честни тези симпатични млади хора е едно, а дали познават терена, на който са попаднали - съвсем друго.

Факт е, че в момента, в който направиха заявка за участие в политиката, обърнаха срещу себе си всички останали. Защо? Защото се видя, че хората с икономическа власт, хората с достатъчно ресурс да влияят върху политиката, решиха да заложат на тях. Тоест, и на тях. И това моментално ги превърна във враг на всеки, мечтаещ да се уреди с порции и категорично отказващ да ги отстъпи или сподели.

Пред закона всички сме равни и въпросът с гражданството на Кирил Петков беше нагледен пример за това - сгазил си лука, приеми последствията.

Кирил Петков преди решението за гражданството му: Притеснен и разочарован съм!

"Притеснен и разочарован съм"! Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод предстоящото решение на Конс...

Но хайде да се опитаме същия този Закон по същия равен начин да го приложим към чекмеджетата, кюлчетата, къщите в Барселона, петтерасието и раздаваните между шепа хора милиони. Или успял млад мъж едновременно шеф на ДАНС и депутат? Къде си, Законе? Страхуват ли те?

Използването на бюрократични и административни хватки е само част от широката палитра похвати, които статуквото ползва, за да оцелява и да се мултиплицира. Че не си част от него се разбира по две неща - понатупват те НАП и прокуратурата, а пък съдът отсъжда напълно независимо, че който и да си, за каквото и да си дошъл, вече можеш да си ходиш. Да, така е у нас. Уелкъм в родината на всички, решили да се върнат и да я променят.

Голяма част от експертите коментираха, че "Промяната" се е появила в отговор на общественото очакване, че само някой, дошъл от чужбина, може да побутне добре циментираната корупция. Дали целта не е точно да се разочароваме за пореден път от този тип попълнения? И да се примирим с "това, което имаме като политици"?

Ако Конституционният съд беше взел решение, обратното на вчерашното, нещата биха стояли иначе. Решението обаче положи един мъченически ореол върху "Промяната" и само придаде добавена стойност към съществуващите симпатии.

Не разбраха силоваците, че само с мускули не става, трябва и акъл. Наказателните мероприятия често имат обратен ефект, защото повечето хора съчувстват на бития, а не на биещия.

В чуждестранната преса: Кирил Петков е фотогеничен и популярен, а Асен Василев - хладен стратег*

Участието в служебното правителство направи тандема между хладния стратег Асен Василев и фотогеничния и печелещ симпатии Кирил Петков п...

Затова опитът Кирил Петков да бъде дискредитиран и съответно - дисквалифициран, е само формално успешен. Сгафил с бумагите или не, по-важно е какво прави, какво иска да прави и как точно.

Атаките към "Продължаваме промяната" и персонално към президента Радев навеждат на мисълта, че всеки, решил да рути кочината, трябва да го прави тихо, стъпка по стъпка, почти нелегално. До момента, в който количествените натрупвания са достатъчни за качествени изменения. Тоест, за сериозна "Промяна", а не за тестова. Системата е тествана и винаги е показвала, че умее да реагира.

Това, разбира се, е шега. Нелегалната борба отдавна е в миналото. Демокрацията предполага и изисква пълна откритост и легалност. Но малко самокритичност, трезва самооценка и признаване на грешките няма да навреди нито на Кирил и Асен, нито на Радев.

Ако в първото действие на пиесата на стената виси пушка, тя непременно ще гръмне. Този цитат на великия Чехов се сбъдна с гражданството на Кирил Петков, висящо си от самото начало почти незабелязано някъде там. В нашия случай можем само да се надяваме, че като е гръмнала пушката, не е дошъл краят, а публиката най-сетне се е събудила.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com