Кои пари да спре Борисов? Ами онези в чекмеджето, например

9627
Кои пари да спре Борисов? Ами онези в чекмеджето, например
Снимка: БГНЕС

В типичен стил се обърна българският премиер към президента. Попита го кои пари да спре и изреди - за пенсионерите ли, за полицаите ли, за учителите или за медиците. Не пропусна и магистралите - жизненоважните за българина пътища.

А Радев имаше предвид друго - милиардите, които това правителство раздаде в 12 без 5 непрозрачно. Сериозните суми, с които захрани определени слоеве, но най-вече - държавните и общинските администрации, при това - в навечерието на парламентарните избори.

Ако раздаването на пари ставаше по достатъчно прозрачен начин, нито Радев, нито някой друг би бил критичен към правителството - или поне не с основание, иначе всеки политик би си провалил професионалното бъдеще. Но прозрачност липсва. Така, както липсва и отчетност. Така, както липсват и резултати. Можем просто да погледнем в краката си, докато вървим из София или Варна. Ремонтираните по няколко пъти тротоари, улици, пешеходни и велоалеи в крайна сметка си остават далеч от каквито и да било стандарти за качество. Изразходват се милиарди по напълно непрозрачен начин.

Стела Николова: Управляващите си мислят, че нашият народ се продава

"Знаете ли кое е най- тъжното? Най- тъжното е, че управляващите си мислят, че нашият народ се продава. За служби, заплати, имоти и спок...

Непрозрачен, защото се съобщават сумите като цяло, без да се посочва конкретика. И това винаги буди съмнения. Прост пример. Правителството отпусна 220 000 лева за почистването на река Искър. Прекрасно. Но на кого ги отпуска? Един ли е бенефициентът или повече? Как областната и общинската управа ще ги харчат? На кого ще се отчетат, ако не на същото това правителство? И ако се отчитат, къде гражданинът може да види как са изразходвани, за какво са дадени? Никъде.

Затова пък всички видяхме едно чекмедже, пълно с пачки от 500-еврови банкноти.

И като пита премиерът кои пари да спре, първо да спре пълненето на чекмеджетата от дейности, които едва ли са законни. Защото колкото и да "захранва" определени администрации, няма да се отърве от правосъдието. Целият свят видя джобните на българския премиер и чу как "една прекрасна госпожа" ги е увековечила.

Подобни едри купюри българинът, дори по-сериозните хора от бизнеса, едва ли са виждали, какво остава да държат в домовете си. Банкнотата от 500 евро в ЕС почна да се спира от печат постепенно още отпреди 2 години, заради опасения, че се ползва много често при разплащания за престъпна дейност. И остава пак въпросът - откъде се взеха такива в премиерската спалня?

Борисов пак в задочен спор с Радев за пари (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов опроверга твърденията на президента Румен Радев по отношение на средствата, които правителството о...

А колкото и да се сипят такива пачки, всеки си плаща рано или късно - сметката на тези с големите пачки обикновено е много по-голяма.

Борисов може и да вземе по-голямата част от гласовете на чиновниците, за чиито доходи стриктно се грижи. Покрай неговите три правителства заплатите им нараснаха доста. И в това не би имало нищо лошо, ако българската администрация от всички нива беше станала в пъти по-ефективна. Но абсурдите и изпитанията, които тя ежедневно предлага, могат да влязат в учебник по антиадминистрация.

Парламентарните избори ще покажат и друго - доколко за българите е приемливо да ги управлява човек с необяснено и до момента съдържание на нощното си шкафче. Но пък "дава" и "раздава" неуморно. Само че от нашия джоб, не от своя.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com