Кой да смени Бойко Борисов?

23598
Кой да смени Бойко Борисов?
Снимка: БГНЕС

В средата на миналата седмица, ден преди Националната конференция на ГЕРБ, плъзна смайващ слух - социалният министър Деница Сачева можела да стане премиер на мястото на Бойко Борисов. Според слуха, тя щяла да довърши мандата на това правителство, а Борисов да излезе в отпуск.

Този вариант за туширане на едномесечното високо напрежение - Борисов да се оттегли, а някой друг да стане премиер, обаче поне засега изглежда крайно невъзможен. И виновен за това е самият Борисов!

Погледнете само състава на правителството - има ли един от министрите, който да стане премиер? По-важно - има ли дори един, който да е самостоятелен премиер и да не управлява само според получени SMS-и? Сачева, например, е явно компроментирана - записът с нейните възгледи като човек извън властта го показва ясно. Не може да говориш така явно и после да се извъртиш така бързо, щом дойде ред на платото с властта.

Ами другите? Екатерина Захариева ли да е - тя нали няма проблем какво прави мъжът ѝ на Алепу, а напоследък нещо по улицата се струпват хора точно заради такива зависимости! Или Марияна Николова - най-малкият ѝ проблем всъщност е английският език, далеч по-страшно изглеждат положения като това с Кирил Домусчиев и Българския морски флот! ТУК можете да си спомните за какво говоря. Кирил Ананиев, Десислава Танева, Боил Банов - за всеки от тях имаше такива управленски скандали, че дори не трябва да са в правителството - като почнем от "сложете маски, свалете маски" през ден-два, та стигнем до "Ало, Банов".

Или може би някой от по-малкия коалиционен партньор? Та там Валери Симеонов беше принуден да си тръгне много преди да стигнем до сегашното положение, защото поведението му приляга само за мероприятия, които не са свързани по никакъв начин с това който и да е да е зависим от негови решения. Красимир Каракачанов пък изглежда леко изолиран - най-важната му инициатива, тази за ромската интеграция, дори не се обсъжда публично в управленската коалиция!

Може би Томислав Дончев тогава? Той обаче не иска. А и агенция ПИК, която на всеки малко следящ нещата, е ясно чии интереси защитава, напоследък му лепи соросоиден етикет. Което ясно подсказва, че тук има явна съпротива - защото Дончев е единственият, който поне се държи нормално на фона на останалите управляващи и има известен потенциал да не бъде държан за ръчичка! И остава Данаил Кирилов - тук дори няма да обяснявам, че е просто обидно!

Никой не може да замени Борисов, докато не е кристално ясно, че той е извън всякаква възможност да влияе на управленски процеси - предкулисно и задкулисно! Правителството му ясно показва - ако не си послушко, не може да си министър. А послушковците не могат да управляват, особено при кризи - те чакат някой да им каже какво да правят. Точно сега България няма нужда от това - никога не е имала, но сега - още по-малко! При изключително тежката криза, която идва с есента, начело трябва да е минимум някой, който взема решения поне относително самостоятелно! Защото настоящето управление е толкова пробито, че при истинска криза никой няма да го слуша, дори и да налага правилни мерки!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com