Коронавирусът - като за първолаци

6043
Коронавирусът - като за първолаци
Снимка: БГНЕС

В началото на тази седмица официално регистрираните случаи на COVID-19 в България за ден стигнаха почти 2600. Засега през седмицата се движим в границата на около 2500 случая, като изключим 3 март – обяснимо, празничен ден, има по-малко тестове.

Щом новината, че вече имаме ден с малко над 2500 случая излезе специално в Actualno.com, веднага във Фейсбук страницата ни почнаха коментари как видите ли заведенията още не са отворили, обаче 2500 – голяма измама. Не мога да преценя доколко такива хора имат капка мозък в главата си или нарочно говорят така, но е факт – ако бъде направена бърза справка с дневната статистика до началото на януари, ще се види как плавно случаите се увеличават, особено на седмична база. Миналата седмица най-лошият ден беше с над 1900 нови случаи плюс два с над 1800, по-миналата най-лошият ден беше с почти 1500 и още два с по 1350 и 1250, по-по-миналата най-лошият ден беше с 1212, други два бяха с по малко над 1100 и 1000 и така назад всеки може да си проследи седмичната картинка - ТУК! И това е така, защото хората лека-полека все повече осъществяват по-близки контакти с все повече хора.

Преди някой умник да говори как още на 1 ден с ресторантите плашим със статистиката, нека се замисли колко неща почнаха да отварят преди това. Само в училищата и детските градини може да се направи проста сметка колко деца тръгнаха дневно, да се види и от официалната статистика колко на ден са диагностицирани - вече по над 100, да се сметне, че тези деца имат родители, баби и дядовци, братя и сестри, да се изчисли на база вече официални данни колко от тези хора може да се заразят и лесно ще разберем. Вместо това обаче минаваме в линията на дърдоренето, така хубаво поощрена с годините от социалните мрежи – това дърдорене, което изгражда лъжливи модели на поведение в реалния живот. И не се замисляме за основното - винаги да оценяваме последиците от своите действия така, както и от чуждите!

Лесно е сега да обвиним и управляващите, че не затварят или затварят. Само че е факт, че на коронавируса не можем да гледаме само от здравна гледна точка. Би могло, ако може всеки от нас да се затвори в някоя хубава виличка, на чист въздух, с един непрекъснат поток от дронове да ни доставят каквото поискаме (най-вече храна) и така да поживеем безгрижно по-дългичко време, докато на короната не ѝ писне да ни чака нас и вземе да мутира към някой друг вид - след X на брой години. Не става обаче – така че от страна на управлението най-важното е да подбира точните моменти за реакция при тази пандемия, за да не се срине цялата система и живота на абсолютно всички. За пример можем да погледнем към Гърция, където има много по-строги мерки и въпреки това почти равно количество официално регистрирани нови случаи спрямо нас, или Германия, където не можаха да свалят заболеваемостта колкото им се искаше и вече мислят за поетапно отваряне! Силно се надявам, че въпреки рязката смяна в тона на публичното говорене – като почнем от обещанието на здравния министър за налагане на по-сериозни мерки при заболеваемост от 200 на 100 000 души и стигнем до приказките от вчера (3 март) в Министерския съвет, че те, българите, не спазвали мерки (на Бойко Борисов), все пак навреме ще бъде оценено какво говорят числата и тези, от които зависи, ще дръпнат юздите.

Защото едно е кристално ясно – на самосъзнание не може да се разчита, единствено и изцяло. Не само в България – ако бяхме само ние, нямаше да има и пандемия.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com