Коронавирусът уплаши Борисов - но малко повече за НОИ

11388
Коронавирусът уплаши Борисов - но малко повече за НОИ
Снимка: БГНЕС

Премиерът, макар че може да е сравнително облекчен от това, че коронавирусът временно преразпредели медийния интерес от къщата в Барселона, направи интересно изказване. Той обяви от парламентарната трибуна, че ако до 100 000 българи излязат в карантина заради коронавируса, и получат платен болничен за нея, системата на НОИ няма да издържи. "При една разрастваща се епидемия от коронавирус и хиляди под карантина вкъщи, Националният осигурителен институт (НОИ) ще се изпразни", заяви премиерът.

Това че Борисов отдавна си служи предимно с цифри, които са се превърнали в голямото му убежище, поне мислехме, че ще остане за хвалби в телевизионни студиа и по-мирни и спокойни времена. Но когато директно в парламента се тюхкаш за евентуално изпразване на НОИ, нещата стават по-особени. Тук няма да припомняме всички излишни разходи на правителството, някои от които по-скоро спадаха в графата "удовлетворяване на геополитически настоятелства", отколкото бяха истински необходими. Също така - до толкова сериозен брой карантини едва ли ще се стигне. Цялото изказване обаче е показателно за откровен цинизъм - ден-два преди това казваш, че "здравето на хората е преди всичко останало", но след това, малко по-късно, мушваш уточнението, че важно-важно, но хайде ако обичате да не се изпразва НОИ. 

Как да действа един управник в ситуация като с коронавируса е твърде добър пробен камък за качеството му. Идеалният вариант е той да се справи 1) истинската опасност от вируса, 2) истинската опасност от всеобща паника (по-лошия вариант), 3) намиране на финансови буфери, които да бъдат приложени в неочаквани кризи като сегашната. В такъв момент да изразиш основното си притеснение на калкулатор, е най-неправилното, което може да направиш - дори и притеснението да е реално. Масови страхове не се овладяват така - не стига, че е нелепо споменаването на бюджета на НОИ, а реално казвайки тъкмо това изречение, показваш и че министър-председателят на държавата реално допуска, че може 100 000 българи да излязат в карантина и реално им го анонсира като възможност. Идеалното послание, готово да се пусне в паник каналите и да стигне до когото трябва. Сега може да си представим и без това склонните към хипохондрия и въобще всякакви хипореакции как си седят вкъщи и си казват - не стига, че трябва да изляза в болничен, но трябва и страшно много да побързам, щото току-виж на НОИ системата прегряла и трябва да се вредя в първите няколко хиляди. Изглежда традицията платените болнични да са най-големия ужас на работодателите е твърде добре споделена с хората във властта. Ако първите поне са разбираемо пристрастни и не са избирани с избори, вторите нямат право.

Но изглежда е заразително.  

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com