Кратката смешка "Америка ни предложи Македония"

14192
Кратката смешка "Америка ни предложи Македония"

"Американският републикански конгресмен Дейна Рорабейкър се обяви за промяна на границите на Балканите и подялбата на съседна Република Македония.

"Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, за която те смятат, че са свързани", заяви той.

Коментар на редактора

Американското "предложение" да вземем половин Македония беше посрещнато, както всяка подобна новина, със смях и шеги. Само че е добре смехът да бъде кратък. Защото това не е някоя фалшива новина, Дейна Рорабейкър е реален конгресмен. Тази позиция е реална, както и гневният отговор на македонското правителство.

Хубаво е смешката да е кратка, защото точно сега не е добър момент за експерименти, дори и хипотетични, на Балканите.

В региона не се случват добри неща. Меко казано. Отдавна Балканите не са акумулирали толкова риск и нестабилност, колкото в момента. Залисани от глупостите на Тръмп, протестите в Румъния и собствените ни политически циркове, пропускаме да забележим, че в съседните държави се случват плашещи неща.

Черна гора за много кратко време се превърна в жестока арена на сблъсък между Русия и Запада. В страната предотвратиха реален опит за атентат и преврат, дело на сърби и руснаци. Стремежите на Подгорица към членство в НАТО вбесяват Русия и тя използва всичките си лостове за влияние, за да дестабилизира страната.

Сърбия и Косово,
от друга страна, отдавна не са били толкова близо до ескалация на напрежението. Наближаващите избори в Сърбия усложняват ситуацията. Провокацията със сръбския влак за Митровица, нашарен отгоре до долу с националистически лозунги, знамена, икони и тем подобни, припомни със зловещ реализъм ужаса на войната. И от двете страни се заговори за евентуални бойни действия, а това изправя косите на всички, запознати с трагичния опит на Балканите във военните конфликти.

Сърбия обтегна осезаемо отношенията си и с Хърватия, която блокира глави от преговорния процес на Белград за членство в ЕС. България също се присъедини частично към ветото на Хърватия, внасяйки нов щрих в разклатените междусъседски отношения в региона.

За капак Македония отново влезе в националистическа риторика, за да отговори на официални изказвания, идващи от Албания и Гърция.

Ето защо шегите за размяна на територии и население на Балканите трябва да бъдат кратки. Регионът винаги е бил арена на единоборството между големите международни играчи и нищо от това не се е променило. Мнозина се заблуждават, че новото време, научените уроци, развитието на международните отношения и глобализацията са гаранти за мир в съвременния свят. Балканите обаче винаги са били по-особено място. И бурето с барут много лесно може да пламне отново.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com