Кубрат и Григор си остават твърдо пред корупцията

9824
Кубрат и Григор си остават твърдо пред корупцията
Снимка: Thinkstock

Няма съгласие за ролята на новия антикорупционен орган, който е предвиден в законопроектите за борба с корупцията и на ГЕРБ, и на БСП. Това стана ясно след второто заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. А днес (18 октомври) правосъдният министър Цецка Цачева каза, че така било по-добре, защото иначе КСНС щял да се намеси недопустимо в работата за парламента.

Коментар на редактора

Цачева: КСНС правилно няма позиция за антикорупционния закон

Противодействието на корупцията не дава достатъчно ефективни резултати – обединихме се около това на Консултативния съвет (КСНС)....

Че цялата пушилка около този орган и законопроект е поредната димка е ясно на всеки с малко мозък в главата. Но е хубаво да посочим защо точно говорим за пушилка.

На първо място – от 2009 година т.е. още от първото правителство на Бойко Борисов България си има антикорупционен орган. За забравилите – казва се БОРКОР. По официално определение БОРКОР е "комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията". При това положение за какво ни е нов орган, който да събира и анализира информация, която да предава на прокуратурата и разследващите органи?

Тази причина е достатъчна, но има и още. И те се крият в самите законопроекти. Каква е основната разлика между тях? Караницата кой да назначава ръководството. Няма спорове относно срока за действие – 6 години по предложението на ГЕРБ, може би за застраховка да не бъдат погнати, ако загубят случайно властта, няма дори иновативни предложения като например ораганът да бъде избиран само от опозицията, да е с мандат колкото на избралото го Народно събрание и така да се гарантира институционална независимост поне на теория - защото в България всички са кумове и теорията трудно става практика.

При това положение за каква борба говорим – пак за кокала. Щом 2009 година не бяха поставени основите да я усмирим малко тази корупция от същите хора, защо сега да стане? Въобще ето така се създава среда, в която е по-добре да си говорим за Кубрат Пулев и Григор Димитров, щом не искаме и не искаме да "употребим" по главата на корупцията поне една "народна" боксова ръкавица, ако не смач с тенис ракета.

Участниците в КСНС не се разбраха за антикорупционния орган (ВИДЕО)

Консултативният съвет за национална сигурност по въпроса с корупцията завърши без съгласие за ролята на новия антикорупционен орган и п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com