Лично мнение: Борисов си призна, че е комунист

19975
Лично мнение: Борисов си призна, че е комунист
Снимка: БГНЕС

Току що чух премиера на България Бойко Борисов, бивш бодигард на последния наш комунистически диктатор Тодор Живков, да казва следното в "Панорама" - когато се взема в полза на държавата, на народа, независимо за чия сметка, това е чудесно, защото има за държавата, за народа.

Думите не са точен цитат, а смислово предаване на информация. Така го чух, така го разбрах, така го осмислих. И няма значение, че отговорът дойде заради разговор на тема "Васил Божков" - след като излезе информация, че Божков е подал сигнал, че за около три години е дал 60 млн. лева такса "спокойствие" на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Въпросът към Борисов беше дали е редно чист бизнес, не този на Божков конкретно, да бъде притискан от позицията на държавната сила. Отговорът го предадох по-горе. Но ето вече и дума по дума:

Бойко Василев: "Встрани от Божков, вина може да има, ако държавата мачка невинни хора и чисти бизнеси. Не говоря за Божков вече".

Бойко Борисов: "Ако не е в полза на държавата. Всичко това: падането на цената на газа - в полза на народа; хазарта - в полза на българския спорт - защо трябва да отива в частника, отива в българския спорт. Без това не е финансиран - ето сега да се стегнат Тотото, лотариите - всичко да отидат за българските спортисти. Ето ви за футбола, ето ви за леката атлетика - за всички. Не е за мен, не е за някоя фирма частна - 100% държавен. Хазартът да не е нещо хубаво - не е хубаво! И понеже не е хубаво, ако някой го практикува, то да е в полза на спорта и детско-юношеските школи. Това е моята логика".

Ами честито. 30-31 години по-късно си дойдохме на думата. Държавата - това съм аз! Не го е казал Борисов, разбира се. Един френски монарх го е казал. Само че точно този начин на разбиране на живота води накрая до Френската революция. Води, защото хитруването зад маската на "държавата" в лична полза си има граници - и като става въпрос за много хитруване, накрая идва и ответният отговор. Колкото повече, толкова повече, е казал Мечо Пух!

Бойко Борисов: Демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят

Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят, написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов....

В България сме далеч от такова нещо - няма страшно. Сега има и едни чисти 12 млрд. евро от ЕС за борба с коронавируса - има какво да се папка...

А българинът му е все тая. Живи и здрави да сме, това е. Само че тази, другата сметка, не "държавната", може да е на твоя гръб следващият път. Или на твоя. Или на твоя. Или на твоя ... Не може, ще Е!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com