Мая Манолова и битката срещу задкулисието

14704
Мая Манолова и битката срещу задкулисието
Снимка: Веселин Боришев

"Казали сме ясно - без ГЕРБ и ДПС". Това заяви Мая Манолова, съпредседател на коалицията "Изправи се! Мутри вън!", докато порицаваше интервю пред БНТ на друг член на ръководството на формацията – адвокат Николай Хаджигенов.

Изказването на Манолова е повече от знаково и също толкова клише. Защото ако беше вярно, нямаше пак да трябва да си припомняме миналото.

След като тя е върло против задкулисието "Борисово", нека бъде откровена, така и така е в парламента – как беше избрана за омбудсман през 2015 година? Гласуването тогава беше тайно и бяха обвени единствено резултати, а зад кандидатурата на Манолова застанаха 129 депутати. Публично от ГЕРБ отрекоха да са я подкрепили, при това с медийни излияния – те имаха 84 депутати. За ДПС не стана дума подкрепиха ли я или не – 38 депутати имаха в онзи парламент от движението. Гласуваха 223 депутати, но при 12 невалидни бюлетини остават 211 гласа. Съперникът на Манолова – Константин Пенчев, го подкрепиха 82 депутати. Само да кажа, че извън ГЕРБ и ДПС останалите партии вкупом имаха 118 депутати - в целия парламент т.е. от 240 гласа, не при това гласуване, което е с по-малко хора. Манолова спечели поста на омбудсман със 129 гласа "за"!

Между другото, като си говорим откровено и прозрачно, може да хвърлим едно око и на имената, които влизат в парламента сега като част от "Изправи се! Мутри вън!". И да видим това на Румен Маринов Йончев, който влиза в 45-тото Народно събрание от 17 МИР Пловдив. Помните ли кой е той? А "България без цензура" помните ли – и как Йончев по нейно време в парламента се появи в медиите? Какво се случи след това? Минаха години, та обикновените хора не помнят, но Интернет поне помни – може да се потърси, да се види. Защото, нали, има етикет на "алтернатива" при Манолова и формацията ѝ!

А докато гледате, сещам се за биографията на Барак Обама "Обетована земя". В нея има много политически уроци, които претендиращи да са у нас политици не са научили. Като за първокласници е урокът, че ако почнеш да говориш с коалиционните си партньори през медиите, а не първо поне по телефона, ще я свършиш като кучето на нивата.

Нищо де – Манолова сега ревизия ще прави на управлението на Борисов. Защо пък не - с математиката по събирането на гласове явно е добра, щом успя за себе си да ги намери през 2015 година! Скоро ще стане ясно каква различна от Николай Хаджигенов математика ще измисли сега - или пък няма да е различна?!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com