Мажоритарно гласуване: Битката за абсолютна власт по линията Борисов - Трифонов

12183
Мажоритарно гласуване: Битката за абсолютна власт по линията Борисов - Трифонов
Снимка: Колаж/Actualno.com

Първо заседание на 45-тото Народно събрание и вече ясно е очертан сблъсъкът в търсене на абсолютно мнозинство в парламента. Не в този, то е ясно – но в следващия.

Разковничето се нарича "мажоритарна избирателна система". Преди 5 години, Слави Трифонов за малко не прекара идеята си за тази система чрез референдум. А тя щеше да е опустошителна – при предложението на Трифонов и сценаристите му тогава, за да стане депутат човек, трябва да спечели вота в своя избирателен район (едномандатен, не многомандатен, т.е. много е важно как ще се чертаят районите - ВИДЯХМЕ ВЕЧЕ КАК ГИ НАЧЕРТАХА ХОРАТА НА СЛАВИ, с територии на страната, които не влизат в нито един район), в два тура, като ако на първи някой вземе над 50% от вота, влиза в парламента.

Точно тук е уловката – да вземеш поне 50% вот в какъвто и да е район, дори в семейната ти къща, е трудна работа. Само че Трифонов предлагаше при втория тур вече да се явяват само първия и втория след първи вот – т.е. куп гласоподаватели на втори тур остават реално без избор! Аналогията е следната – като вземат в един такъв мажоритарен район на първи тур първи и втори, но без някой от тях да е взел над 50% гласове, да са Бойко Борисов и Ахмед Доган, на втори тур за кой ще гласувате? Или Корнелия Нинова и Христо Иванов? Или Веселин Марешки и Волен Сидеров?

"Кой държи парите? Кой държи махалите? Има ли честен изборен процес? Контролира ли държавата цялата територия на страната? Има ли мафия у нас – имотна, трафикантска, изборна и т.н." - припомням този цитат на д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски", за да проумеят дървените глави, които искат "да гласуват за личности" каква търговия с гласове ще падне при описаната мажоритарна система.

Затова този мажоритарен модел е пълна глупост – и затова в кулоарите на парламента новият председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова взе да говори как лидерът на партията бил "за" моментално въвеждане на мажоритарна система, а съответно и ГЕРБ. На последното редовно заседание на третото правителство самият Борисов говори за мажоритарна система в този дух - хайде да я правим, да видим сега кой е популист.

И за да не говоря пък аз само на обща основа, посочвам какъв щеше да е резултатът при такава система за сегашните избори – ТУК. За който го мързи да отваря връзката – ГЕРБ щеше да има 171 депутати, ДПС – 27, Демократична България – 18, "Има такъв народ" – 13, БСП – 11. Извън ДПС, никой нямаше да излъчи депутати с над 50% вот на първи тур. Харесва ли ви? И на Слави едва ли му харесва. Но ако все пак му хареса, всичко ще е ясно.

Такава е тази система, според предложеното дотук. Сега да се изясним вече наистина кой я иска и кой действително ще тръгне да я прокарва – защото Слави Трифонов години наред ехидничеше от екрана как с трикове му провалили референдума. Между другото, Слави призна пред Actualno.com и го има НА ВИДЕО, че от така изградена система за мажоритарен вот печели ГЕРБ! Печели и още как!

п.п. Понеже ни е къса паметта, припомням ТУК какъв беше законопроектът на ГЕРБ за мажоритарен вот!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com