X
 
 

Милиардите за спасителната помощ за Гърция - "пари като вестници"

9910 9
photo of Милиардите за спасителната помощ за Гърция - "пари като вестници"
Снимка: Getty Images / Guliver

Вчера от Европейската комисия (ЕК) потвърдиха, че ще искат България и останалите 8 страни членки извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез Европейския фонд за финансова стабилност. Министър-председателят Бойко Борисов ясно намекнал, че България няма да се съгласи с това. Британският премиер Дейвид Камерън каза същото. Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че сумата за спасяването на Гърция може и да е по-голяма, а главата на институцията Кристин Лагард намекна за отписване на част от дълга на Гърция. Все пак тя заяви, че на фона на настроенията сред страните членки това не е вероятна опция. Германският седмичник „Шпигел“ написа, че САЩ задкулисно настояват за отписване на гръцкия дълг. Финансовият министър на Германия смята, че това не е вариант, а временен Grexit може да е по-добрата опция за страната.

Коментар на редактора

Шойбле: временен Grexit може да е по-добрият вариант за Гърция

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ще подаде искане до германския парламент за възобновяване на преговорите за...

Както написа и „Шпигел“ не са случайни изказванията на Лагард, ако е вярно, че Вашингтон иска отписване. В такъв случай не е учудващо, че шефът на МВФ говори за това. САЩ все пак са най-големият акционер във фонда. Ако наистина трябва повече пари за Гърция от предварително договорените 86 млрд. евро, то отписване на дълга би било решение.

И на това няма как да се съгласят страните членки? След реструктурирането на дълга на Гърция през 2012 година, той сега дължи към тройката кредитори Международния валутен фонд, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, т.е. и към европейските правителства. Това означава, че при едно евентуално отписване данъкоплатците, т.е. гражданите на ЕС ще платят сметката за Гърция.

Смята се, че ако в момента не се одобри даването едни 7 млрд. евро за Гърция, страната ще обяви фалит. Главата на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг също предупреди предупреди, че гръцките банки могат да фалират без предоставянето на трета спасителна програма. Според някои икономисти, това не е голям проблем, като просто собствеността на кредитните институции, доста обезценена, разбира се, ще се прехвърли на други акционери.

Парите на страните извън еврозоната ще се изолират, за да се даде на Гърция

Европа каза на Гърция каквото трябваше по отношение на кризата и тя се вслуша в гласа на партньорите си, след като прие закона за рефор...

В момента отново с всички сили се работи за спасяването на банки. Вече започвам да се съгласявам с бившия гръцки министър на финансите Янис Варуфакис, който призна, че се е опитвал да направи така, че да не се стигне до споразумение. Според него взимането на още кредити на фона на свиваща се икономика не било решение.

И така ние всички започваме да намразваме Гърция, защото плащаме за нея, а те гърците си живеят добре. Европейската солидарност е нещо много хубаво, но до момент, в който това не се превръща в чиста експлоатация на думата. Ако се стигне до отписване на дълг, ще плащаме още повече.

Не бих искала България да участва в даването или гарантирането на заем за Гърция. Сигурна съм обаче, че ще се намери начин това да стане. "За" съм за европейска солидарност, но ситуацията започва да излиза извън контрол, а плащанията все повече се увеличават. Беше ми смешно до един момент и имах чувството, че се постигна споразумение, защото лидерите се измориха да преговарят. Сега разговорите продължават и се размятат едни милиарди евро - "пари като вестници". Гръцката икономика не е толкова слаба, за да не може да се справи с излизането си от еврозоната. Какво ще стане, ако й позволим? Може би не е късно.

Борисов не желае и да чуе за финансова помощ от България за Гърция

България не е доволна и най-вероятно няма да се съгласи да даде своя дял в Европейския фонд за финансова стабилност, който ще се наложи...

Actualno.com

Етикети:

9 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тарторите от ЕС искат и бедна България, макар и претоварена със заеми да помага на византийците, където минималната пенсия е 5 пъти по-голяма от българската ... ЕС е съвремения СССР и ще загине като него, понеже ... много се разкрачва .
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Хайде сега,дрън!това е залегнало в принципите на ЕС по принцип,иначе какъв е смисъла на обединението!Да не би другите които са дали милиарди ,да са много доволни,че си дават парите!това не значи ,че приемам да участваме!но ние сме бедни,не заради ЕС,а защото политиците работят за олигарсите,и за себе си естествено!Както виждаш законите не са антимонополни,и сега,едва едва почнаха да ги променят,до виж още ›› като олигарсите се окопаха и няма мърдане!Ако не са европроектите за инфраструктурата,и това нямаше да имаме,както се краде
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Оказа се че и шишчето е по-евтино в Гърц. Близачите да докладват за грамажа му.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ЕС Е ОСНОВЕН ПОКРОВИТЕЛ НА КЛАНА /10 11 1989/ , ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН ПОТОМСТВЕНИ БКП/бзнс КАДРИ ИЛИ ДОНОСНИЦИ
 • ДуПеСе 2.1 ДуПеСе преди 3 години Профил на трол?
  Започвам да се убеждавам, че си прав. Пращаш им сигнал: "По едикакъв си проект се краде и всичко се разпада след тях". Европа ти отговаря: "Вашите управляващи казаха, че проекта е перфектен".
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  ЕС Е ПРЕД СВОЯТ ЛОГИЧЕН КРАЙ. ДА , ТОЧНО ТАКА. ВИЕ ЗАБЕЛЯЗВАТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА ОКОЛО ГЪРЦИЯ , НО ИДВА И 4 ИКОНОМИКА В ЕС ИЛИ ИСПАНИЯ. А , ТАМ ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ? Октомври НЕ Е ДОН КИХОТ И НЕ ПИШЕ ГЛУПОСТИ МАКАР , ЧЕ ЗА ОБЛЪЧЕНИТЕ МОЖЕ И ТАКА ДА ИЗЛЕЗНЕ. АЗ , ОЩЕ ОТ 2012 СЪМ НАПИСАЛ , ЧЕ ЕС Е КЪМ КОФАТА ЗА БОКЛУК. ПРЕЗ 2015 ВИЕ УСЕЩАТЕ , ЧЕ НЕЩАТА НЕ СА КАКТО СИ ГИ МИСЛИТЕ , НО ВСЕ ОЩЕ СЕ ВЪРТИТЕ . виж още ›› НИЩО , ДЕ КАТО СЕ ПОЯВИ ИСПАНИЯ НА ХОРИЗОНТА И ВИЕ , ТО И НА МЕН МОЖЕ ДА НЕ СЕ ВЯРВА , А КАКВО ОСТАВА ЗА ВАС ?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  А , ТАКИВА , КАТО БЪРЗИЛСКА ГИ Е СТРАХ ,ПОНЕЖЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ОБСЛУЖВАТ КЛАНА НА ЛИПСВАЩИТЕ МРД , / 0.75 %/ ОТ ДЪНДИ И ЛОГИЧНО Е , ЧЕ СЛЕД КРАХА ,/ ТО ДАЖЕ И ПРЕДИ НАЙ ВЕРОЯТНО/ НА ГРУПИРОВКАТА /10 11 1989/ И ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА. ТОВА ИМ Е ПРОБЛЕМА. ДРЕМЕ ИМ ЗА ГЪРЦИЯ , ЗАЩОТО ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бее...егай бързо, санитарите идат ...
  : 4 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ИДВАТ , ИДВАТ. /1.2/ , НО СЛЕД ТОВА ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ , А АЗ ЩЕ БЪДА В ЛУДНИЦАТА И НИКОЙ НЯМА ДА МЕ ЗАНИМАВА С КАКВОТО И ДА Е БИЛО
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Куба се отказва от комунизма

Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост в страната, както и ще замести изграждането на комунизъм с изг...