Младите търтеи на България

107912
Младите търтеи на България
Снимка: Pixabay

Миналата седмица две новини, наглед различни, обрисуваха парадокса на един социален проблем у нас. Първо нашумя случаят с кравеферма в пловдивско село, която обяви, че дава 3000 лв. заплата на животновъд без опит. И въпреки че голяма част от работата в стопанството се върши от машини, кандидати няма.

На фона на това отбелязахме поредната статистика, според която България изпреварва сериозно Европа по млади хора, които нито учат, нито работят. У нас неработещите млади хора са 22%, докато в Европа те са средно 12%.

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят такава

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят, и не учат. Това показват данни за последната година от проучване на фонд...

Трудно е да не се направи паралел между двете информации. Вицепремиерът Томислав Дончев е прав, че ако през 70-те един млад човек не работи, би умрял от глад, но днес сравнително безоблачното му съществуване на търтей е абсолютно възможно.

Факт е, че основният проблем с безработицата е в по-малките населени места. Ето защо буди недоумение липсата на желание на младите и способни хора от тези региони да се възползват от възможностите, които им се предлагат. Като случая с кравефермата.

Това обаче се оказва напълно възможно поради особения манталитет на неучащите, тоест, не особено образовани млади хора, които в същото време са и безработни. Много от тях считат за непрестижно да работят в кравеферма, дори за 3000 лв. Те като цяло считат за непрестижно да работят, а претенциите им да започнат някъде са абсурдно високи.

Тези хора са нискоквалифицирани и като такива могат да полагат само нискоквалифициран труд. В нашата държава, а и навсякъде, той е по-нископлатен. Те обаче очакват да взимат като бармани / шофьори/ общи работници толкова, колкото взима един програмист, инженер или енергитик. Срещу тези свои претенции те нямат какво да предложат, но въпреки това не виждат в позицията си нищо нелогично или смущаващо. Сами са избрали да бъдат нискоквалифицирани, но настояват, че държавата им е длъжна да им осигури стандарт като на хората, инвестирали в себе си години усилия.

Бизнесът у нас се оплаква от липсата на професионални умения в младите хора

Работодателите в България оценяват негативно знанията на младежите у нас, които са завършили висше образование. Това става ясно от анк...

Допълнителен стимул за философията "няма да им работя за 600 лв." е фактът, че те продължават да бъдат издържани от родителите си. Много са случаите на емигрирали майки и бащи, които пращат пари на своите 25- - 30-годишни "деца" и в това "децата" отново не виждат нищо смущаващо.

Младата армия от търтеи ощетява сериозно икономиката. Вероятно и като народ бъркаме някъде във възпитанието на новите поколения. При всички положения този феномен вреди на всички замесени.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com