Народ за лична употреба

7181
Народ за лична употреба
Снимка: БГНЕС

Унижението е основно съпътстващо чувство в отношенията ни с т.нар. "политически елит". Унижават ни всеки път, когато нагло демонстрират, че от нас нищо не зависи, всеки път, когато чуват гласа ни и го пренебрегват, всеки път, когато решават, че знаят по-добре и могат да правят каквото поискат.

В основата на това унижение обаче стои една практика, която всеки уважаващ себе си български политик, който иска най-малкото да се задържи там, докъдето е стигнал, владее до съвършенство - дискредитирането на гражданската енергия. То е задължителен похват на политическата ни върхушка. Защото в противен случай, ако уважаваш "гласа народен", няма как да го пренебрегваш. И съответно, няма как да дирибействаш на воля.

Протестиращите за Пирин ще отбележат Баба Марта "по запомнящ се начин"

Днес (1 март 2018 г.) граждани в България и чужбина ще протестират отново за оттегляне на решението на правителството от 28.12.2017 г. ...

На думи всички родни политици уважават правото на гражданско недоволство и протест, защото, нали, уж, сме демокрация. Тази отпусната свобода обаче винаги спира до там, докъдето съвпада със собствените им интереси. В момента, в който народът поиска нещо, което върхушката не е готова да му даде, се включва пропагандният апарат за дискредитация.

Всички по-осезаеми протести, при които става ясно, че има сериозна гражданска воля, се очернят, принизяват и омаловажават по един и същи начин - че са платени, че са организирани, че са в нечий задкулисен интерес, че са на инат, че са ирационални, че изобщо са безсмислени. Властимащите винаги знаят по-добре, винаги могат да отсъдят и като такива всевластни господари на държавата, винаги могат да преценят, че поредното недоволство не си заслужава да бъде отразявано и съответно го подминават.

Вчера вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че не трябва да се робува на псевдо протести. За него, естествено, псевдо протести са всички, които го критикуват - онези по морето срещу нощните му дискотечни рейдове, както и настоящите - в защита на Национален парк "Пирин". Последните той определи именно като "безсмислени".

Защото върхушката винаги прави така.

Тя не приема аргумента, изведен още по времето на многолюдните и упорити шествия срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС и кабинета "Орешарски" - "мразим ви безплатно". Върхушката обявява неудобните граждански инициативи за платени и организирани с надеждата, че обществената енергия ще се отрече от тях и отново ще остави облечените във власт да разполагат с държавата така, както досега.

Симеонов: Не трябва да се робува на псевдо протести

Не мисля, че чак толкова много трябва да се робува на псевдо протести. По този начин вицепремиерът, лидер на НФСБ и съпредседател на &b...

Кой е Валери Симеонов или всички останали от "богоизбраните", че да решават кое желание на суверенния български народ е "смислено" и кое "безсмислено"? Кои са те, че да ни наричат продажници, марионетки и лумпени за това, че искаме да вземем собствения си живот в ръце, да посочим нередностите, които се случват и да се борим за правата си? Кои са те, че от служители си въобразяват, че са се превърнали в господари и съдници на народа?

Унижението гласът ти да бъде подритнат като нещо ненужно, мърляво, маловажно и недостойно от възможно най-дискредитиралите се хора в държавата е в основата на неуспехите ни да се преборим за каквото и да било значимо. Защото преглъщаме и продължаваме. С надежда следващия път да попаднем на някой по-сговорчив, който да ни обърне внимание.

Само че там горе, на трона на "богоизбраните", сговорчиви няма. Единствено самозабравили се 20%, които се чувстват в пълното си право да разполагат с останалите 80% дебили както намерят за добре, и които ще паднат колкото низко е нужно, за да задържат мижавата си власт.

И докато сами не решим, че гласът ни е важен, те никога няма да го направят.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com