Наука: Коронавирусът води до затъпяване, а отказът от ваксинация – до какво?

43112
Наука: Коронавирусът води до затъпяване, а отказът от ваксинация – до какво?
Снимка: Getty images

"Тече голямо IQ изследване в Англия. Нарича се "The Great British Intelligence Test" и се организира от BBC2 Horizon.

Съгласно данните хора, преминали през инсулт, имат спад в интелектуалния капацитет от -0.24 стандартни отклонения (SD), а тези, стигнали до интензивно отделение заради КОВИД -0.47 SD. При тези, които са били на домашно лечение от КОВИД, спадът в умствените способности е -0.23 SD (ако са се нуждаели от кислород).

Според публикацията за проучването в The Lancet 0.47 SD отговаря на 7 IQ точки.

Не е ли чудесна идея масово да се заразим с непознат нов патоген?"

Тези думи не са мои – те са на Теодор Милков, споделени във фейсбук групата Science in the Crisis. И са доста трудни за преглъщане.

Г-н Милков не е депутат в парламента, но по същество, макар и далеч по-културно, обръща внимание на ситуацията колко дебили живеят в България. Та колко са? Е, според мен въпреки всичко не са чак толкова – по-скоро в България живеят много хора, които не искат да се информират, защото ще трябва да вземат решения извън тясното си лично пространство и да носят отговорност за тях. По-лесно е да я караме както обикновено. Обаче не е.

В кризата с коронавируса вече има много ясни неща. Първо, вирусът няма да изчезне при сегашната ситуация – ще има пикове, ще има спадове. При спад, ясно – всички сме горе на черешата и цъфтим. При пик обаче също е ясно какво се случва, ако нямаме ваксина и/или лекарства – ограничителни мерки, за да не рухне здравната система, като тези мерки водят до проблеми за всички други сектори, тъй като всеки почва малко или много да се пази и да не върши, разбирай "купува", неща, които иначе ще прави, ако няма пик.

Второ – вече имаме ваксини и те работят да НЕ влизаме в болница и да НЕ умираме масово! Всички статистически данни от държави с високо имунизационно покритие го доказват – да, има вълна на делта варианта и да, смъртността и хоспитализациите са несравнимо по-малко спрямо същите пикове на зараза от пролетта на 2021 година или есента на 2020 година. Да, ваксините не пазят на 100% да не се заразиш, но дори в това отношение пазят – далеч по-малко, отколкото да се разболееш сериозно, обаче далеч повече, отколкото да стягаш маска около носа и устата и несравнимо повече, ако се развяваш и без маска в затворени помещения с много хора вътре. Съответно, при много ваксинирани, много по-малко хора ще се разболяват и ще се разболяват тежко, отколкото при малко ваксинирани (или при николко).

При тази картина, защо в България не искаме ваксини? Страх ни е и сме подозрителни – инстинкт, развит до съвършенство в исторически план. От коя власт от Втората българска държава насам сме видели за по-дълго време добро, че да вярваме на институциите? И този рефлекс, умножен многократно през социалните мрежи, се трансформира простичко в "не ви вярваме, защото ...". Но няма и сила, която бързо да обори всичко зад "защото" – а то е лесно оборимо, но само ако искаме да слушаме, да сравняваме и да анализираме - т.е. да мислим! Simple Intelligence Test – да отличим фантасмагорията от реалността, като си спомним учили ли сме се в училище на критично мислене. Например, когато някой, дори и експерт, ви говори как вирусът може да избяга на ваксините, като ви зарази с друг протеин, освен със сегашния "спайк" (S) (той е ключът в процеса на заразяване, защото е във формата на шипче), поинтересувайте се колко още протеина има коронавирусът (само още 3) и каква е тяхната роля за съществуването му? След това си помислете дали може нещо, което няма свойствата на ключ, да отключва (в случая зараза)? Вие можете ли с нос да хванете пълната пазарска чанта и да я носите? Спомняме ли си го критичното мислене? А научили ли сме го?

Ако някой си мисли, че в България може да бъде предотвратена тежка вълна на делта коронавируса без масова ваксинация, лъже се. Но няма време и за това преди есента – добре се вижда, че за да говорим за липса на какъвто и да е натиск върху здравната система, 9 от 10 души трябва да са ваксинирани. У нас няма дори 2 от 10. Затова на практика ще проверим колко ще ни пази имунитетът от преболедуване. Което от научна гледна точка си е важно!

А около Коледа или в началото на 2022 година може и в България да си проведем едно проучване как се е развила интелигентността. Вълна след вълна ще е по-лесно за провеждане – оставаме по-малко!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com