Не е ли твърде тъпо спецпрокурор номер 1 да си признава в ефир?

15721
Не е ли твърде тъпо спецпрокурор номер 1 да си признава в ефир?
Снимка: БГНЕС

"Едва ли е толкова морално да задържаш хората, които го правят това нещо - да, те извършват документни измами". Това заяви в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Коментар на редактора

Как се решава ромският въпрос?

Решаването на всеки ромски въпрос е едно от най-увлекателните и вълнуващи събития. В него има няколко страни - българи, роми и цигани, ...

Веднага добавям, че думите на Гешев бяха казани във връзка със Силистренската афера с ТЕЛК и той визираше хората, които получавали инвалидни пенсии, макар да нямали право. Гешев изказа тезата, че ги разбира, защото било трудно в тази област (а и не само) с доходите.

Проблемът обаче е, че с такова говорене прокурор от неговия ранг създава маниер на поведение. Ха, бедни сме, значи законът да е по-снизходителен. По същата логика – ха, този е богат, да го поизнудваме повечко. Или друга логика – ха, този управлява сега, силничък е, няма да го пипаме, ама да ни направи услуга, може и по-нататък.

Недоверието в прокуратура, полиция и съд в България не е от вчера и днес. И няма да бъде ликвидирано, ако хората виждат ето такива изяви. Показателно е как македонец (човек на име Зоран Маглесев) т.е. по същество чужденец тръгва да снима КАТ при случай, при който се търси виновник за одрана кола, вместо само да говори с тях – за да се подсигури! Става въпрос за случай от столичния квартал "Дружба", който първоначално се появи в сводката на МВР като „мъж нападна полицай и служителят на реда си нарани ръката“, но излъченото по Нова телевизия видео от ситуацията показва друго – как полицаят преминава към по-агресивни действия, без да има видима провокация и ситуация за такова нещо. Самият факт, че въпросният Зоран почва да снима, за да има доказателство от случката и това кара полицаят да мине в друг "режим", говори достатъчно ясно за авторитета и доверието към силовите ни органи.

Изглежда ще е така още дълго, дълго време – след като дори ръководители на високо ниво не виждат проблем да не се спазва закона, защото "такъв е животът в България". Но не е ли някак прекалено тъпо чак в национален ефир така да я караме - да (си) признаваме, че не можем да се оправим с тази държава?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com