Не коронавирусът съсипа туризма, преди него бяха лакомията и простотията

11436
Не коронавирусът съсипа туризма, преди него бяха лакомията и простотията
Снимка: Личен архив/Мария Лалева

Идват наистина трудни месеци. Трудно ще е за всички браншове, които не могат да работят онлайн. Държавата е длъжна да им помогне - не само на едрите риби, крепящи правителствата, а и на собствениците на малки магазинчета, фризьорите и цветарите. Но ако за тях коронавирусът донесе криза, то за туроператорите донесе истинска катастрофа. Страхът прикова хората пред компютрите и парите им ще отидат за други неща, за други развлечения или ще си стоят в банките.

Специално за туризма е добре да върнем лентата малко по-назад, преди коронавируса.

В годината, преди да научим думичката "локдаун", българският туризъм отбеляза сериозен спад. Предходните години беше отчетено някакво леко увеличение, но то до голяма степен беше свързано с политическата ситуация в Египет и Турция и отлива на туристи оттам, както и със страха от мигрантите по испанските туристически дестинации - страх номер едно в онези 3-4 години.

Природозащитници с петиция за парк "Странджа"

Природозащитни организации внесоха в МС петиция с призив "институциите да престанат да бетонират престъпленията, извършвани в Природен ...

Никой не подложи тогава на анализ отлива на 800 000 германци и 200 000 руснаци от нашите курорти. Никой не обясни защо румънците, задоволяващи се доскоро с Албена, все по-често предпочитат Гърция.

И макар цифрите да са достатъчно красноречиви, спадът не е само цифри, той е философия и концепция за туризъм, каквито в България просто няма. Защо? Защото в тази сфера отдавна няма професионалисти. Има инвеститори - разбирай мутри с твърде много излишни пари, и туроператори, принудени да продават ваканции в безумно застроеното Черноморие. Има и власти - твърде заети с изгонването на къмпингуващи, както и със санкции срещу силната музика.

Каквито и мерки да измислят трите правителства на Борисов с цел завръщане на българина към българската ваканция, резултатът е един - опашки на "Кулата - Промахон". Никой не можа да спре наплива към чистите гръцки плажове, вкусната храна и липсата на блъсканица. И не само по време на отпуските, а по всички събиращи се дни около празниците.

Вероятно всеки от анализите, посветени на туризма и разработени от експерти, има своята обосновка. Но до момента никой не е дал свястно решение как туризмът да ни превърне от алтернативна дестинация в конкурентна. Много е възможно такова решение просто да няма. Защото достигналото уродливи размери презастрояване е главното, което отблъсква българите да почиват по Черноморието. То им отнема природата, която е естествена среда за почивка. То отблъсква и чужденците при избора им къде да почиват, но ние се задоволяваме само с констатацията, че и алкохолният туризъм върши работа, щом носи пари. Тук-там по някоя пребита камериерка, но какво толкова - бизнесът нали върви.

Бетонирането на морския ни бряг е престъпление, което има само едно наказание - събаряне като в Испания. Разчистване и слагане на ново начало. За такова решение обаче се иска управление, несвързано с мутрите. Откъде ще се вземе? Откъде ще се вземат преди това прокурори и съдии, за да получат наказание тези, които десетилетия наред бетонират и обезобразяват брега?

Заради коронавируса: Между 70% и 90% спад на чуждестранните туристи у нас

Спад от 70% до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите ...

Та, каквото и да си говорим за коронавируса, той далеч не е единственият виновник за положението в българския туризъм. Вместо на дългосрочна стратегия, той заложи на мутроолигархията, която знае само да бетонира. Но не знае какво да прави след това. Българите не просто почиват в Гърция - голяма част успяха да си купят и имоти там, на съвсем нормални цени, не като у нас. Отвратени завинаги от така наречения туризъм в България.

Защото у нас всички инстанции си траят за узурпираните от какви ли не величия части от брега, включително и от политици. Не е само Доган с Росенец, далеч не. Доста по-дребни риби окупираха апетитни парченца от бреговата ивица и няма сила, която да ги отлепи от там.

Навсякъде - навалица, никъде - качествено обслужване. Това е най-краткият анализ на българския туризъм. Плюс безумни цени. Изглежда нашенските хотелиери забравят в кой век живеем и колко достъпна е информацията. И само кръгъл идиот би го предпочел при равни цени и катастрофална разлика в качеството.

Днес ще кажем, че коронавирусът ни нанася щети. Как да изчислим обаче щетите, нанесени ни от лакомите малоумници преди него?

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com