Новите "носители на промяната" - личностите и клишетата изместват идеите

10224
Новите "носители на промяната" - личностите и клишетата изместват идеите
Снимка: Facebook

Един въпрос не спира да мъчи родното публично пространство. Медиите питат, а социалните мрежи отговарят - ще има ли правителство? Следва още лавина от въпроси - КОЙ ще го оглави и приемлива фигура ли ще е? И разбира се, ще има ли връзка с ДПС? Без да отричам логиката на тези въпроси се питам - те ли са най-важните?

Подходящият профил кандидати за политици според младите избиратели в България са хора с образование, получено в Западна Европа и липса на обвързаност с ДПС. Стигаме обаче до математическия принцип за необходимото и достатъчно условие. Ако тези условия са необходими за подкрепа, то достатъчни ли са за съществени промени в обществените отношения?

Ако има консенсус между т.нар. "партии на промяната" за преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, то тук важният въпрос е откъде ще дойдат свободните средства за това. Лесният отговор е спиране на измамите с обществени поръчки, но това е само началото. Истината е, че българската икономика има структура на държава от Третия свят, ориентирана изцяло към сферата на услугите. Имат ли идея кадрите на Слави, демократичните им партньори и хората на Мая как да променят това и искат ли изобщо да го направят?

Отделно от това има изключително раздута администрация, свиването на която ще се окаже непопулярно решение за работещите в нея. Има ли разбирателство за такова и отстояването му сред "новите партии"?

Много се говори и за прословутата съдебна реформа и отстраняването на Гешев. Както вече стана пределно ясно, това минава през различен състав на ВСС и систематични промени. Има ли консенсус какви точно да бъдат те и по какъв начин да се осъществят? Става въпрос за промени от идеен, а не от личностен характер.

От самолет са видими и проблемите в системата на здравеопазването. Вече и децата разбраха за липсата на медицински хеликоптер, но съгласете се, че неговото набавяне няма да реши системния проблем. Няма да го направят и единствено личностните промени по високите етажи. Ще продължи ли да генерира системата лекари-милионери и недоплатени медици по малките населени места и цялостен недостиг на млади кадри? Ще продължи ли пладнешкият обир по клинични пътеки, което се позволява от структурата и логиката на системата? И ако не - по какъв начин трябва да бъдат променени? Защото е много лесно да се сочат последствията, но доста по-трудно е да се дефинират първопричините за проблемите и да се тръгне по пътя към тяхното разрешаване.

Стигаме и до образованието. Ще продължи ли логическата последователност, че парите следват ученика/студента? Бройката на ВУЗ-овете ще остане ли толкова голяма и по какъв критерий ще се развива висшето ни образование?

Когато някой политик говори за систематични промени - това са въпросите, на които според мен трябва да отговори. В противен случай ще се възпроизведе модела  - "стани да седна". И поредните службогонци ще се заемат с разпределянето на обществените пари. А дали са завършили джиджани ВУЗ-ове за мен остава второстепенен въпрос. Пък и неведнъж съм казвал - от университета до обществена длъжност трябва да се мине известен път. Преди някой да разпределя обществените пари - нека първо се докаже в конкурентна бизнес среда и научи стойността им.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com