Омикронът на корупцията или защо ни е Инструментът Господен

9303
Омикронът на корупцията или защо ни е Инструментът Господен
Снимка: БГНЕС

Големи ли са правомощията на главния прокурор? Кой, кога и защо допусна тази фигура да концентрира толкова власт? Дошло ли е време те да бъдат редуцирани и да се преформулира тази институция?

Тези въпроси очакват отговор и колкото по-рано го получат, толкова по-скоро ще имаме възможност да променим държавата към по-добро.

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев успя да дефинира ясно и доста детайлно проблемите, свързани с Иван Гешев, както и причините, поради които двигателите на промяната искат неговото отстраняване.

Според Демерджиев, проблемът от една страна е системен с огромните правомощия, които има фигурата на главния прокурор по нашето законодателство. "При всички случаи те трябва да бъдат намалени, защото създават сериозни предпоставки за проблеми и ние сме ги виждали тези проблеми в годините и преди г-н Гешев да стане главен прокурор. Проблемът с г-н Гешев е, че неговите личностни качества допринесоха тези проблеми да станат видими, да се задълбочат и да станат нетърпими за българското общество. Не личностните качества са водещи, но те показаха дефектите на уредбата в пълна степен. Дали е възможно - да, възможно е, дори аз лично съм призовал г-н Гешев да си подаде оставката", каза Демерджиев.

Не можем да не се съгласим, че ако обществото няма доверие в работата на една ключова фигура, каквато е тази на главния прокурор, той трябва да има доблестта сам да се оттегли. Но този етап обаче няма индикации човекът, нарекъл себе си инструмент на Бога, да го направи по собствено желание.

Кьовеши: Имахме проблем с България, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата. Вече не е така

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха министърът на правосъдието Иван Демерджиев...

"Огромните правомощия на главния прокурор по нашето законодателство създават сериозни предпоставки за проблеми, а личностните качества на Иван Гешев са допринесли тези проблеми да станат видими и нетърпими за обществото", смята министърът на правосъдието. И уточнява, че ако главният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му чрез искане до Пленума на Висшия съдебен съвет, като той самият подготвя такова. Ако Конституционният съд се произнесе дали това е възможно, искането ще бъде внесено още в рамките на служебния кабинет.

Това ще е вече истински прецедент в новата история на България, тъй като предишният служебен министър Янаки Стоилов също повдигна въпроса пред Пленума на ВСС, но нямаше право директно да направи предложение за отстраняването на Гешев. Сега Демерджиев изглежда непреклонен в намерението си. Защо? Защото по думите на министъра главният прокурор има огромни правомощия да ръководи и да организира всяко разследвания на прокуратурата. А Гешев упражнява това правомощие избирателно - "в един случай прокуратурата действа много бързо, да не кажа прибързано дори, оповестява в аванс вината на определени лица. А в други случаи въпреки множеството данни, изтекли в публичното пространство, прокуратурата стои като Темида със завързани очи и не предприема абсолютно никакви действия".

По думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, цитирана от Демерджиев, когато има данни за злоупотреби или притеснителна информация за публични личности, това е работа на прокуратурата и исканията за реакция не могат да се третират като намеса в нейната работа. В случаи, когато има информация за възможни престъпления, извършени от публични личности, прокуратурата дължи отговор - според Кьовеши - в рамките на 3-4 месеца. Нашата вече 6 месеца не отговаря на служебни министри и на информациите, изтекли в публичното пространство.

Другият проблем е доминираният от прокурори, подчинени на Гешев, Висш съдебен съвет. Броят на прокурорите трябва да се намали и да се увеличи броят на съдиите, защото този орган има влияние върху цялата съдебна система, а не е независим от главния прокурор. Такива са и всички европейски препоръки. 

Но може би най-важният акцент от изявлението на правосъдния министър и пред "Неделя 150" беше, че прокуратурата бездейства по сигнали за нередности, с които служебните министри са я засипали. Нещо повече - дори няма дори отговори по тях.

Първа присъда след разследване на Европейската прокуратура

Словашки съд издаде първата осъдителна присъда в резултат на разследване на новосъздадената Европейска прокуратура по дело за опит за и...

Божи, Дяволов или чий е този "инструмент", който не реагира на министерски, забележете - министерски! - сигнали? Тук не става дума за някакви си там редови граждани или пък нахални журналисти, нито за тотално игнорираните механизми по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), а за злоупотреби, установени от високопоставени управленци.

„При бездействие от страна на нашата прокуратура правим всичко възможно да засилим взаимодействието с европейската“, каза още Демерджиев и припомни, че на дневен ред е вариантът сигнали да се пращат директно до Европейската прокуратура. Директното взаимодействие вече е много по-наложително, защото сигналите до Кьовеши ще доведат до ефективни разследвания и санкции за лицата, които са си позволявали злоупотреби с европейски средства.

Демерджиев съобщи, че сигналите ще стават все повече, защото до министерствата са изпратени писма с подробни обяснения какъв е механизмът да се изследва работата в тези министерства и как могат да бъдат подавани сигнали до европейската прокуратура. По думите му най-сериозни сигнали могат да се очакват от земеделското министерство и МРРБ, защото там са насочвани най-големите средства.

Друг е въпросът, че отново европейска структура трябва да свърши това, което ние и нашите институции не сме свършили. Това може и да е доста срамно за нас като нация, но в момента е единственият начин, по който можем да блокираме омикрона на корупцията, който е изключително вирулентен, да оздравим обществото и държавното управление и най-накрая да приберем Инструмента там, където му е мястото.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com