Останаха само синджирите с роби

11832
Останаха само синджирите с роби
Снимка: Getty Images/Guliver

С гласовете на само 64 депутати от общо 240, 44-тото Народно събрание прие един от най-мракобесните закони от времето на тоталитаризма насам. Става въпрос за поредната поправка в Наказателния кодекс, с която на практика се позволява при арест 48 часа никой да не знае къде си, а ако си непълнолетен т.е. още дете – за 24 часа.

Разбира се, за да има смекчаване на фактическата обстановка, има и съответните високопарни думички. Ако си непълнолетен, казваме на Държавната агенция за закрила на детето – майки, бащи, братя, сестри, дядовци, баби, лели и чичовци да си знаят къде да ходят, не по моргите. Ако пък си пълнолетен, можеш да обжалваш, даже можеш да си избереш защитник, от "списъка", както обяви депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. И ако примерно в списъка фигурират само Цацаров, Гешев и Пламен Георгиев, ще падне такова избиране, че и 48 часа няма да ти стигнат. А ако си Иванчева или Петрова, съдът колко ли време ще се произнася – такова число дали е измислено?

Доживяхме - цензура по БНТ, свързана със загинали на пътя

Неделя, 9 декември, 20:45 часа. Гледам БНТ в очакване на поредния епизод на предаването за разследваща журналистика "Открито", което е ...

Правото в правовата държава е система, която отдавна е разработена и която не се поправя под път и над път, както става у нас – защото почива на основи, които са вечни. Да, тези основи понякога не са точно в услуга на правосъдието - с идеята да не пострадат невинни дори да се отърве някой виновен, но затова полиция, следствие и прокуратура следва да са достатъчно изобретателни и находчиви, за да не позволяват да се стига до липса на правосъдие. Най-популярният пример е Ал Капоне – оказва се зад решетките заради неплащане на данъци, а не заради безбройните убийства, които извършва и нарежда. Но резултатът реално е същият.

Такъв подход обаче в България е немислим – защото отдавна МВР, прокуратура и съд са доказали каква симбиоза са щом дойде ред пред Темида да бъде изправен някой от наистина голямото добрутро. И точно заради това промяната в Наказателния кодекс е още едно узаконяване на механизмите за властови произвол. Дупе да им е яко на неудобните!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com